MENÜ
 • Eltűnt civilizációk – I. rész

  El sem tudnánk hinni, hogy az ókorban, néhány ezer évvel ezelőtt hány olyan civilizáció élt, melyek mind-mind valami óriásit alkottak, csupán a történelmük nem engedhette meg nekik azt, hogy akkorára nőjenek mint a görögök, egyiptomiak vagy rómaiak.

  Van valami félelmetes és titokzatos ezekben a társadalmakban, hiszen sokuk feloszlására máig egyáltalán nincs semmilyen magyarázat. Vajon mi kényszeríthetett arra gazdag, kulturált népeket, hogy mindent hátrahagyva elmenjenek csodaszép városaikból, elfelejtve templomaikat, szobraikat és házaikat?

  Kétrészes cikkünkben a tíz leghíresebb eltűnt civilizációt mutatjuk be.

  A maják

  Első eltűnt civilizációnk a majáké, akik miatt annyira félünk 2012 december 21-től. Sokan a maják civilizációját tartják a legjobb és legklasszikusabb példának arra, hogyan nyelhet el a Föld egy népet. A maják hatalmas szobrokat, városokat és utakat hagytak maguk után, melyeket szép lassan magába rejtettek az amerikai dzsungelek. Bár a maja tradíciók és nyelv máig létezik, a maják igazából már nagyon rég voltak a kontinens lakosai. Fénykoruk az időszámításunk előtti ezerre tehető, mikor is Yucatán területe igazi virágzó agrikulturális régió volt. A maják író nép volt, értettek a matematikához, teraszos farmokat és piramisokat építettek és mint tudjuk, szívesen készítettek kalendárokat is. A civilizáció süllyedése a 900-as években kezdődött el és hamar be is fejeződött, a teljes nép eltűnésével. Bár a maják civilizációának elpárolgása sokáig misztérium volt, ma már tisztában vagyunk vele, hogy a terület elhagyását az időjárás megváltozása okozta, illetve egy polgárháború, mely éhezéssel súlytotta a lakosságot.

  Az Indus-völgyi civilizáció

  Az ókor egyik legnagyobb civilizációja volt az Indusi vagy más néven a Harappan civilizáció. Évezredekkel ezelőtt körülbelül 5 millió emberből állt, mely az akkori világ tíz százalékát jelentette, kiterjedve a mai Indiára, Pakisztánra, Iránra és Afganisztára. Hatalmas utakkal rendelkeztek, jelentős volt a kohászat számukra és óriási téglaépületeik, melyet körülbelül háromezer éve hagytak magukra. A területről végül a nagy esőzések miatt széledtek el az emberek, mely nem hagyta többé lehetővé számukra az elegendő mennyiségű és minőségű étel termelését.

  A Húsvét-szigetek

  Kinek ne lennének a szemei előtt a földből kiálló hatalmas emberi fejek, melyeket mellesleg Moaiáknak neveztek? Az egész világon híressé vált hagyatékkal tűnt el a Föld színéről a Húsvét-szigetek népe. A polinéz civilizáció évszázadokon keresztül építette máig álló épületei és vándorolt szigetről szigetre sikeresen navigálva hajóikat az óceánon több ezer mérföldön keresztül. Mégis mi tüntethette el őket? A magyarázat Jared Diamond történész szerint rendkívül egyszerű: bár egy szofisztikált népről beszélünk, a megoldásaik és életmódjuk nem volt éppen sokáig fenntartható: időszámításunk előtt 700 és 1200 között a sziget összes fáját kiirtották  mely nem tette többé élhetővé élőhelyüket.

  Catalhöyük

  Bár ma már “egyszerűen” a világ legöregebb városaként tartják számon, Catalhöyük eredetileg egy 7-9000 éve létező civilizáció központi része volt a mai Törökország déli területén. Catalhöyük legnagyobb különlegessége felépítése, melyhez fogható máig sehol nem épült a Földön. A városban nem voltak utak, csupán házak melyek egymáshoz csatlakoztak, átjárni egyik helyről a másikra pedig a tetőkön lehetett. A sokszínű földművelés a városfalakon kívül történt, melyen a lakosok létrával másztak át és azonnal a tetőkön landoltak. A házak nyílásait – melyek ugyancsak a tetőn voltak – sokszor díszítették bikák koponyájával, de volt megrázóbb szokásuk is: halottaikat gyakran temették lakásuk padlózata alá. Írástudatlanok voltak, így szöveget nem, de hatalmas mennyiségű művészi hagyatékot hagytak maguk után. A tudósok máig nem tudták kideríteni, hogy miért is ürült ki a hatalmas város és mi vethetett véget a gazdag civilizációnak.

  Cahokia

  Észak-Amerikában, a Mississippi környékén már az ókorban hatalmas és nagyszabású városok terültek el, piramisokkal és Stonhenge-szerű épületekkel. Illinois állam máig őrzi eme civilizáció hagyatékát Cahokia városában. Körülbelül időszámításunk előtt 600 és 1400 között élhette a város a virágkorát: 6 négyzetmérföld kiterjedésű volt, majd száz agyagépület borította és egy hatalmas tér feküdt a közepén. A becsült populáció 40.000 emberre tehető, igaz, néhány már a várostól kívül eső területeken élt. Fontos volt a nép számára a művészet, az építészet és a földművelés. Híresek gyönyörű falaik, melyeket kagylókkal, kövekkel és rézzel díszítettek. Történelmük legnagyobb szabású tette pedig minden bizonnyal a Mississippi és az Illinois folyók eltérítése volt egymástól. Máig nem tisztázott, hogy a területet miért hagyták el a lakosok a 1200-as években, de sok tudós szerint valamilyen járvány és éhezés lehetett az indok, amiért a lakosság szétszéledt egy új élőhely után kutatva.

  Folytatás hamarosan!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon