MENÜ
 • Eltűnnek a Hawaii-szigetek?

  A tudósok szerint a turistaparadicsom másfél év múlva süllyedni kezd, de nem a szigetcsoport alatt végbemenő lemeztektonikai mozgások, hanem a felszín alatti vizek miatt.

  Egy újdonsült kutatás szerint a talajeróziónál sokkal inkább veszélyezteti Hawaii-t a felszín alatti vizek hatása, mivel belülről pusztítják a szigeteket, a sziklaalapzatukat. Azontúl, hogy a szigetek jövőjét a lemeztektonikai mozgások is jelentősen befolyásolják, egy másik veszély is leselkedik a vulkáni eredetű, mállékony, bazaltos talajra.

  Steve Nelson és kutatócsapata a szigetcsoport talapzatára ható erőket és az éghajlatváltozással való összefüggésüket vizsgálva fedezte fel, hogy a ­ta­laj­eró­zió mellett a felszín alatti vizek jelentik a legnagyobb fenyegetést Hawaiira nézve. A kutatók a talajvizet és a patakok vizét hasonlították össze azt vizsgálva, hogy melyik mos ki több anyagot, így kiszámították, mennyi az éves veszteség. Eszerint a legrosszabb esetben már másfél év múlva a szigetcsoport süllyedni kezd, majd el is tűnik.

  Mint ismert, a Hawaii-szigetek vulkáni működés eredményeként egyenként jöttek létre. Az óceán mélyén egy forró pont van, amiből a felszínre törő lávából először kialakult egy sziget. Ugyanúgy, ahogy a kontinensek, az óceán alatti kőzetlemezek is mozognak. Ez a lemez északnyugati irányban haladt, de az alatta levő forró pont helyzete változatlan maradt. Amikor legközelebb aktívvá vált a forró pont, az első sziget már elmozdult, így egy újabb sziget jött létre. Ennek megfelelően nyugatról keletre haladva egyre fiatalabbak a szigetek: Kauai ötmillió, Hawaii (Big Island) egymillió éves. A legelső szigeteket mára már teljesen elnyelte az óceán, csak korallzátonyok maradtak belőlük a víz mélyén, de a délkeleti partoktól harminc kilométerre már egy új sziget is születőben van

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon