MENÜ
 • Elszívják a héliumot a kutatók elöl

  A tudósok nem örülnek a bulizóknak... miattuk nincs elég hélium a kutatásokhoz.

  Egy amerikai kutató nyilvánosan kiakadt, amiért soha nincs elég hélium a kísérleteikhez, mert a sok felelőtlen bulizó ellufizza. Van, aki szerint nagyon drágának kéne lennie a héliumnak az utcán, hiszen hiánycikk.

  Ma már mondhatni alapkellék a héliumos lufi minden “komolyabb” házibuliban. A gond csupán az, hogy a vicces hangokon szórakozgató emberek valószínűleg nem is tudják, hogy ezzel komoly kutatásokat hátráltatnak.

  Egy kutatószondák és orvosi szkennerek hatékonyságát vizsgáló csoport vezetője, Oleg Kirichek kifakadt, amiért soha nincs a neutronsugaraik teszteléséhez elég hélium. “30.000 fontba kerül naponta a kísérlet, de három nap alatt elfogy a hozzájuk szükséges hélium. Gyakorlatilag 90.000 fontot dobunk ki az ablakon ezzel. Mindeközben beletesszük a héliumot léggömbökbe, hogy aztán felsőbb atmoszférába engedjük az egészet, vagy viccessé tesszük vele a hangunkat. Ez nagyon, nagyon nagy hülyeség, és mérges vagyok emiatt” – nyilatkozta Kirichek.

  A tudós valóban nem csak mások jól sikerült bulijaira irigykedik, a hélium fontos gáz, mivel nem lép semmivel reakcióba, és mivel folyékony állapotban is jól lehet vele dolgozni, ezért jó például a nagyon hideg mélyhűtők üzemeltetéséhez, amivel így -270 fokra is le tudnak hűteni bármit.

  A Cornell Egyetem professzora, Robert Richardson radikális megoldást javasol az ügyben, mégpedig azt, hogy a héliumos lufi mostantól kerüljön legalább 75 fontba, ha már ennyire hiánycikk a benne található gáz, annak ellenére, hogy a világegyetem második leggyakrabban előforduló eleme a hidrogén után.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon