MENÜ
 • Elképesztő mennyiségű bolygót fedeznek fel

  A NASA szerint a Kepler által felfedezett bolygók 95 százaléka kisebb, mint a Neptunusz, amely pedig négyszer akkora, mint a Föld. A „lakható övezetekben” fellelt bolygók közül mind a négy körülbelül kétszer akkora, mint a Föld.

  2009-ben a NASA azzal a céllal bocsátotta fel a Kepler űrteleszkópot, hogy a Földhöz hasonló bolygókat kutasson szűkebb hazánkban, a Tejútrendszerben. A keresésnek egy feltétele volt: a mérsékelt hőmérsékletű “lakható övezetekben”, vagy azok közelében legyenek.

  140302_kepler

  De mit is jelent ez a “lakható övezet” kifejezés? Korántsem jelenti azt, hogy élet is biztosan volna az adott égitesten. Csupán a csillag fényerősségét figyelembe véve azt a sávot jelenti, amelyben keringve egy bolygón elvileg lehetséges a víznek folyékony állapotban tartósan megmaradnia.

  Minél gyengébben fénylik egy csillag, annál közelebb esik hozzá a „lakható övezet”. A mi naprendszerünkben csak a Föld kering ebben a sávban, bár ez nem zárja ki, hogy más égitesten is legyen folyékony víz, például a Jupiter Európa nevű holdján a jégréteg alatt.

  A most bejelentett 715 új bolygót a teleszkóp működésének első két éve alatt rögzített felvételek alapján azonosították be, ami azt jelenti, hogy az űrkutatási hivatal a jövőben további felfedezésekről fog beszámolni.

  Az újonnan megismert, összesen 305 csillag körül keringő bolygók közül négy a NASA által „lakhatónak” nevezett övezetben található, vagyis potenciálisan alkalmas arra, hogy élet legyen rajta.

  Forrás: MTI

  Kép forrása: Wikipedia

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon