MENÜ
 • Elindult a Titanic

  Pontosan 100 éve, 1912. április 10-én déli tizenkét órakor indult el a világ leghíresebb óceánjárója Southampton kikötőjéből New York felé végzetes útjára.

  A White Star Line hajótársaság megbízásából, 1907-ben három luxusgőzös tervezésébe fogtak. A Titanicot Írországban, Belfastban, a Harland és Wolff hajógyárban építették, együtt testvérhajóival, a némileg kisebb RMS Olympickal, valamint a Gigantickal, melynek nevét a tragédia után Britannicra változtatták, nehogy újabb istenkísértésnek tűnjön. A három óriáshajót a konkurens Cunard Line hajózási társaság tengerjárója, a Lusitania és Mauretania vetélytársának szánták. Koruk leghosszabb, a legnagyobb luxussal szolgáló hajói lettek volna, melyeket heti három járat kiszolgálására és a transzatlanti forgalom dominálására terveztek.

  A Titanic legnagyobb szélessége a vízvonalnál 28 méter, hosszúsága 269 méter volt, annyi, mintha 8 budapesti 10 emeletes panelházat tennénk egymásra. Magassága a gerinctől a kémények tetejéig 53 m volt, ami körülbelül egy 18 emeletes háznak felel meg. Úszómedence, törökfürdő, tornaterem és lift is szolgálta a vendégek kényelmét. Kommunikációját két darab, független, 1,5 kW teljesítményű Marconi rádió látta el. Szomorú tény, hogy a hajó építésének tervében eredetileg 64 mentőcsónak szerepelt, de arra hivatkozva, hogy elsüllyeszthetetlen, illetve hogy a csónakok túl nagy teret vennének el az utasoktól a csónakfedélzeten, mindössze húszat helyeztek el. Az akkori előírások nem tették kötelezővé a teljes utaslétszámnak megfelelő hellyel ellátott mentőcsónakok felszerelését, mert nem az utaslétszám, hanem a vízkiszorítás számított. A katasztrófa következtében ez az elavult szabály megváltozott.

  Később, a jégheggyel való ütközés centenáriumán magáról a végzetes éjszakáról is olvashattok.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon