MENÜ
 • Elhunyt Jim Marshall

  Zenészek milliói gyászolják a Hangerő Atyját.

  Tegnap reggel virradóra, 88 éves korában elhunyt Jim Marshall. Ő volt a világ talán legismertebb gitárerősítő-gyártó cégének alapítója és vezetője. A legtöbben úgy tartják, azt a gitárhangzást, melyet ma ismerünk, neki köszönhetjük.

  A szakkönyvek csak “Fater of Loud”-ként, azaz a hangerő atyjaként emlegetik a legendás géniuszt, aki a második világháborúban kezdett a zenével foglalkozni. Mivel súlyos csontbetegsége miatt nem vehetett részt a háborúban, énekelni és dobolni kezdett, miközben villamosmérnökként dolgozott. Ekkor építette meg magának első erősítőjét. Később, az 1960-as években megnyitotta első hangszerboltját, ami méltán vált híressé, hiszen rengeteg híres gitáros szerezte be innen erősítőjét. A sikerek miatt 1962-ben Dudley Cravennel közösen megalapította a Marshall Amplification céget, ami a mai napig a világ leghíresebb gitárerősítőket forgalmazó cége.

  “Jim történelemkönyvekbe való bekerülése igazi tündérmese. Ő a Hangerő Atyja és az a férfi, aki a ‘Rock Hangjáért’ felelős. Jim egyike annak a legendás kvartettnek, akik olyan eszközök feltalálásáért felelősek, amelyek a rock gitárhangzását olyanná tették, ahogyan azt most ismerjük és szeretjük. Az úttörő négyes, Leo Fender, Les Paul, Seth Lover és Jim valóságos sarokkövei annak, amit ma rockzenének hívunk. Miközben az egész Marshall Amplification cég egyként gyászolja őt, és eszméletlenül hiányozni fog nekünk, egyúttal rendkívül hálásak vagyunk, hogy ismertük őt, és biztosak vagyunk benne, hogy ahol most van, sokkal jobb hely, ráadásul most már jóval hangosabb is.” – áll a cég hivatalos közleményében.

  Jim Marshall a rockzene és közvetetten minden könnyűzenei stílus mai hangzásának talán legmeghatározóbb alakja. Nélküle talán mindezen stílusok története is másképp alakult volna.

  Nyugodjék békében.

   

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon