MENÜ
 • Élhető bolygóra leltek

  Méghozzá nem is olyan messze tőlünk.

  A Földhöz hasonló bolygó megtalálását a csillagászok már hosszú idők óta küldetésüknek tekintik. Vajon vannak-e más naprendszerekben is civilizációk? Ha igen, milyen fejlettek? Ők találnak majd meg minket előbb, vagy mi őket? A kutatók nemzetközi csoportja nemrég felfedezett egy bolygót, tőlünk nem is olyan távol, csupán 12 fényévnyire.

  Ez olyan kicsi táv, hogy a Tau Ceti nevű csillag, amely körül e bolygó kering, szabad szemel is észlelhető az éjszakai égbolton. Amit a csillagászok eddig megállapítottak, az az, hogy a naprendszernek öt bolygója van. Számítások szerint ötször nagyobb tömegű a mi Földünknél, de még így is az egyik legkisebbnek számít az életre alkalmasnak ítélt bolygók sorában. A többi, a naprendszerben keringő kétszer-hatszor akkora, mint a mienk.

  A legújabb felfedezés más információk miatt is izgalmas. Alátámasztja azt az eddig is tapasztalt tényt, hogy azok a bolygók, amelyek életre alkalmasnak tűnnek, gyakorlatilag mindannyian nagyobbak a mi bolygónknál, keringési idejük azonban jóval kisebb, száz nap körüli. Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor megállapítható, hogy a mi Naprendszerünk nem éppen tipikus, sőt, kifejezetten különleges.

  Forrás: Index

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon