MENÜ
 • Életre kelt a borogyinói csata

  Közel háromezer hagyományőrző játszotta újra a Napoleoni háborúk egyik legvéresebb csatáját.

  1812. szeptember 7-én Napóleon Grande Armée-ja hódító háborújuk egyik legvéresebb csatáját vívta. Napóleon a tőle megszokott brilliáns taktikusság helyett a szemtől-szembe történő harcot választotta az oroszokkal szemben, melynek következtében felbecsülhetetlen veszteségeket okozott mindkét csapatban. Végül az oroszok meghátráltak az eldőlni nem látszó csatából, hogy minimalizálják veszteségeiket, az ezer sebből vérző Grande Armée előtt pedig megnyílt az út kelet felé. A történészek szerint a résztvevő mintegy 250 000 katona majdnem fele életét vesztette a borzalmas csatában.

  Kétszáz évvel később, a napokban franciákból és oroszokból álló hagyományőrzők játszották újra a borogyinói csatát. Céljuk, hogy emléket állítsanak az áldozatoknak, illetve hogy bemutassák a mai kor emberének a háború borzalmas pusztítását. A háromezer, katonának öltözött résztvevő igyekezett a történelmi leírásoknak mindenben megfelelni.

  A Borogyinóban összegyűlt nézők előtt a korábbi francia miniszter, Valery Giscard d’Estaing mondott beszédet: “Nagyon jó dolognak tartom, hogy mind itt lehetünk: oroszok és franciák együtt ezen a helyen, ahol annyi katonánk vére hullt. Tisztelettel adózunk emlékük előtt és a kétszáz éve történt hatalmas csatára emlékezünk.'”

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon