MENÜ
 • Élet a Virtuózok után

  Exkluzív interjúnk a Virtuózok tehetségével, Sándor Zoltánnal

  Pontosan egy évvel ezelőtt ért véget az ország első komolyzenei tehetségkutatója. Számtalan tehetség, különböző korosztályokban mérethette meg magát, míg a végén kategórianyertesek és egy közönségnyertes vihette haza a legjobbnak járó kitüntetést. De – mint ahogy azt többek közt a műsor egyik zsűritagja, Miklósa Erika is elmondta – nem engedik el a fiatalok kezét, a karrierüket kísérni fogják tovább. Egy évvel a műsor után megkerestük Sándor Zolit, aki a műsorban hegedűjátékával kápráztatta el a nézőket, hogy megtudjuk, hogyan is alakult az élete a produkció után.

  zoli5

  Zoli tehetsége már egészen kiskorában kezdett kibontakozni, hiszen édesapja zenész, így a komolyzene mindig is jelen volt a családban. “Amennyire visszatudok emlékezni, természetes dolog volt, hogy szólt nálunk a zene. Láttam, hogy mindennap mennek apuék zenélni, így szinte már természetes volt, hogy én is zeneiskolába menjek” – emlékezett vissza Zoli a kezdetekre. “Gyerekkoromban kaptam különböző hangszereket, harmonikát, zongorát, kis hegedűt. Akkor még senki nem tudta, hogy milyen hangszer fog rám találni, de abban már mindenki biztos volt, hogy zenész leszek” – tette hozzá a fiatal művész.

  zoli4

  Sándor Zolinak már az általános iskolás évek alatt természetes volt, hogy az iskola végeztével, mielőtt édesanyjával tanult volna, édesapjával hegedülni gyakoroljon. Különleges tehetsége nagyon korán megmutatkozott, hiszen már általános iskola hetedik osztályában a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályába került, minután Szlovákiában, mindösszesen kilenc évesen egy nemzetközi hegedűversenyt megnyert. Perényi Eszter növendékeként sem kellett kényszergyakorlást alkalmazni Zolinál, hiszen – mint mesélte – hétköznap és hétvégente is szívesen gyakorolt, majd – mint minden kisgyermek – ő is játszadozott.

  zoli3

  “Két éve kerültem Szenthelyi Miklóshoz, aki többek közt a Virtuózok egyik zsűritagja volt, emellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Vonós Tanszékének vezetője. A Tanár úr javaslatára adtam be a jelentkezésem a Virtuózokba. Korábban nem is láttam a felhívást, hogy egy komolyzenei tehetségkutató szereplőket keres. Az utolsó pillanatban, késő éjjel küldtem el a jelentkezési lapot” – mondta Zoli a Virtuózokat megelőző időről. Mivel Sándor Zoli tanára zsűritag is volt, így Szenthelyi Miklós szándékosan nem értékelte növendékét, hogy ezzel mindenféle rosszindulatú gyanakvást eloszlasson. Még a sors is ellenkezett a fiatal tehetséggel, hiszen nem elég, hogy az utolsó pillanatban küldte el a jelentkezéshez szükséges videót, az hibásan ment át a rendszeren, így éjjel egy újabb verziót is csatolnia kellett. “Volt, aki örült a televíziós sikeremnek, de akadt olyan is, aki irigykedett” – mondta Sándor Zoli, majd hozzátette: “Nyugodt lelkiismerettel estem ki a versenyből, mert tudtam, hogy úgy játszottam, ahogy szerettem volna. Egy-két versenyzőt leszámítva, nem a rivalizálásról szólt a műsor, nem élet-halál harc volt. Egy egészséges versenyre mentünk, ami barátságokkal folytatódott, sőt, még a szerelmemet is a műsorban találtam meg.

  zoli8

  Zoli, miután kiesett a versenyből – mint mondta -, bement Szenthelyi Miklós órájára, aki gratulált neki, büszke volt rá, hiszen a korcsoportjában a hegedűsök közt ő lett az első. A Virtuózok hatalmas lehetőséget biztosított a fiatal tehetség számára, hogy karriere nyílegyenesen felfelé szárnyaljon. Játszhatott már többek közt olyan politikusok előtt, mint Magyarország miniszterelnöke, illetve Arnold Schwarzenegger, az Eurovízió-nyertes Alexander Rybak duettpartnere lehetett, de Nigel Kennedy és Alexander Markov is tervben van.

  zoli6

  Arra a kérdésre, hogy hogyan tudja megállni, a dicsőség ne szálljon a fejébe, Zoli nevetve annyit felelt, szerinte típus kérdése, számára fontosabbak a baráti, emberi kapcsolatok, mint az, hogy nagyképű zenészként tartsák számon.

  zoli7

  Sokan külföldre mennek, de én egyáltalán nem szeretnék. Elégedett vagyok itthon, hiszen itt a családom, a legjobb tanárnál tanulok, boldog vagyok, jól érzem itt magam. Természetesenmint minden zenész – én is szívesen játszanék a Carnegie Hall-ban, vagy más hatalmas koncertteremben, de már annak nagyon örülök, hogy  – hála a Virtuózoknak, rengeteg koncertet adhatok itthon” – zárta az interjút Sándor Zoli.

  zoli2

  Zoli elárulta, természetesen nála is számtalanszor előfordult, hogy rendkívül fáradtan állt neki gyakorolni, de – mint mondta – olyan soha nem fordult elő, hogy félredobta volna a hegedűt. Amikor érettségizett, azon a héten két koncertje is volt, de ahogy fogalmazott, “túl kellett élni“. Szerinte az egyik legfontosabb dolog a világon, hogy: “Emberi módon maradjunk itt a földön és ne a rivaldafényben örömködjünk, hanem maradjunk meg emberek és szeressük egymást.

  zoli1

  Sándor Zoli kiemelt eredményei: 

  – Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny I. Díj, Galánta
  – A Művészetek Palotájában Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából rendezett Országos Zeneiskolai Hegedű-duó Verseny II. Díj, Budapest
  – I. Budapesti Rados Dezső Hegedűverseny I. Díj, Budapest
  – X. Országos Alba Regia Kamarazenei verseny III. Díj, Székesfehérvár
  – III. Országos Zathureczky Emlékverseny II. Díj, Budapest
  – Jauno Zvaigznīšu Fesztivál Arany Diploma, Lettország
  – II. Rados Dezső Budapesti Hegedűverseny I. Díj, Budapest
  – Nemzetközi Hegedűverseny III. Díj, Olaszország
  – VIII. Miedzynarodowy Konkurus Skrzypcowy im. Georga Philippa Telemanna Külön Díj, Poznań

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon