MENÜ
 • Ekkora égést…

  Fény derült rá, miért fáj, ha leégünk

  Hetek óta tombol a kánikula, hétágra süt a nap, ha ki kell merészkedni a lakásból, kapkodunk a naptejért és már meg sem elégszünk a 30-as faktorral. A szerencsésebbek rögtön barnulnak, a kevésbé szerencsések előbb pirosodnak, égnek, kenegetnek, fájnak… Én személy szerint azon táborhoz tartozom, akik minden alkalommal jobban hasonlítanak egy pecsenyekacsára, mint egy egészségesen barna bőrű emberre. A tudósok most fényt derítettek arra a nagy “titokra”, hogy miért fájdalmas a nap okozta égési sérülés.

  Az UV sugárzást alig egy hónapja már alaposan kiveséztük, ha lemaradtatok volna róla, ITT elolvashatjátok. Tudjuk, hogy van UV-A, UV-B és UV-C sugárzás, ezek közül pedig az UV-B az, amelyik a bőrsejtjeinket leginkább roncsolja a jelenlegi ózonréteg és a tudomány állása szerint. A sugárzás a legújabb kutatási eredmények szerint a bőr sejtjeiben okoz genetikai változást. A sejtek felépítéséhez szükséges genetikai információt hordozó ribonukleinsav (RNS) olyan sérülést szenvedhet, amelynek következtében a sérült sejtek kóros szaporodásnak indulnak. Károsíthatják a szomszédos sejteket is, hosszabb távon pedig a bőrrák kockázata is megnő, amivel elég régóta riogatnak minket a bőrgyógyászok. Persze, nem alaptalanul. Azok a fránya Uv-sugarak tesznek róla, hogy legyen munkájuk az orvosoknak is.

  Az UV-B sugárzás hullámhossza tehát az RNS-állományt roncsolja. Hogy miért is rossz ez nekünk? A DNS-ünkben van kódolva minden olyan adat, amely testünk felépítésére vonatkozik. Ezek alapján az RNS-ek segítségével épülnek fel a fehérjéink, azonban ha az UV sugárzás az RNS-eket károsítja, a genetikai információt nem lesznek képesek tovább hordozni. Tehát nincs RNS, nincs új fehérje.

  Június 8-án publikálódott a legjabb tanulmány a napégésről a Nature Medicine szakfolyóiratban, amely szerint ha a sejtekben károsodik a genetikai információ a napégés következtében, azok a micro-RNS-t kezdik el “gyártani” és elárasztják az érintett bőrfelületet gyulladást okozó molekulákkal. Beindul a láncreakció, bőrünk pedig produkálja a tökéletes égéses tüneteket. A Kaliforniai Egyetem kutatója, Richard Gallo szerint a gyulladás rövid távon regeneráló hatású lehet, hosszú távon azonban a bőrrák kockázatát növeli meg jelentős mértékben.

  Hányszor hallottuk már, hogy a napsugárzás jótékony hatással van szervezetünkre. Tavasszal szinte remegünk az első sugarakért, energiával tölt fel egy kis napozás, bár ereje akkor még nem sok van. Szükségünk is van rá, nem csupán a jókedvért, de a D-vitamin termelődéséért is. A pikkelysömörös betegeknek is enyhülést hozhat, ám a bőrrákkal ott is számolni kell.

  A fiatal pattanásos bőrre is azt javasolják, hogy napoztassuk kicsit, nem kevésszer a szoláriumot is ajánlották, bár arról eléggé negatív vélemény fogalmazódott meg az elmúlt egy-két évben.

  A jótékony hatások mellett azonban a napsugárzás jelentősen károsítja bőrünket. Ha az ózonréteg elvékonyodására gondolunk, beláthatjuk, nem alaptalanul. 10 éve még a 10-es faktorszámú naptejeket kínálták a boltok, ma már a 20-30-as kevésnek számít, nem ritka, hogy 50-es erősségű védelem mellett is hamar megég az ember bőre.

  Hogy mit tudunk ellene tenni? Elsősorban óvjuk. Nyári melegben már nem az a legjobb, ha bikinire vetkőzünk, hanem egy lenge fehér ruha sokkal többet jelenthet. A fehér szín ugye visszaveri a fényt, kevésbé lesz melegünk benne, ha teljes karunkat fedi, még jobban óvhatjuk sérülékeny bőrünket.

  Arról se feledkezzünk meg, hogy olyan arckrémet válasszunk, amely tartalmaz fényvédőt, még akkor is, ha “ma épp felhős az ég, nem kellene bekenni magam naptejjel”. De igen, felhős időben is kapunk az UV-sugárzásból, szélben is le lehet égni, ha pedig vízbe megyünk, ajánlatos gyakrabban utánakrémezni, mert a legvízállóbb csodanaptejet is lemossa. Tapasztalat. Még mindig hámlik picit a vállam, mert ugye engem a vízből szinte lehetetlen kicsalogani. Nem vagyok egyedül ezzel? Persze, hogy nem.

  Vigyázzunk tehát bőrünkre, egészen késő őszig, de ha igazán jót akarunk, télen sem szabadulunk meg a fényvédő faktoros krémektől. Most már azt is tudjuk, hogy mitől fáj, ha fáj, de a legjobb, ha nem fáj…

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon