MENÜ
 • Ejtőernyővel a világűr határán

  Az osztrák a rekord megdöntésére készül.

  Mint ahogy arról már korábban itt beszámoltunk, Felix Baumgartner a világ legmagasabbról végrehajtott ejtőernyős ugrására készül. Múlt csütörtökön azonban el is kezdte a felkészülését a rekord megdöntésére.

  Az ejtőernyőzés osztrák fenegyereke, Felix Baumgartner közel került céljának eléréséhez. Csütörtökön ugyanis 21,8 km magasságból ugrott a mélybe.

  Az ugrást az új-mexikói Roswellben, egy hatalmas hőlégballon segítségével hajtották végre. Az űrkapszulához hasonlatos szerkezetet majdnem 22 km-es magasságba vitte fel a közel háromszáz méteres ballon, mielőtt Baumgartner kiugrott belőle, majd ejtőernyőjével biztonságosan földet ért. Ez az ugrás előkészületként szolgált az idén nyárra tervezett rekordkísérlethez, mely 37km-es magasságból történik majd.

  „A kilátás káprázatos. Sokkal csodálatosabb, mint amilyennek azt elképzeltem.” – lelkesedett Baumgartner az ugrás után.

  Az ejtőernyős zuhanás közben elérte az 585 km/h-s sebességet és három perc 43 másodpercig szabadesésben zuhant a Föld felé, mielőtt meghúzta ejtőernyője zsinórját. Az egész ugrás nyolc perc nyolc másodpercig tartott. A nyomás és az extrém körülmények miatt Felix ruháját a NASA kísérletezte ki és ők kontrollálták magát az ugrást is.

  A jelenlegi rekordtartó, az amerikai Joe Kittinger még 1960-ban állította be 31,4km-ről sikeresen végrehajtott ugrásával rekordját. Azonban ha a 42 éves Baumgartner a nyáron sikerrel jár, megdöntheti ezt. A NASA számításai szerint ekkor akár a hangsebesség határát is átlépheti gyorsulás közben.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon