MENÜ
 • Egyedül jobbak lennénk, mint csoportban?

  Egy izraeli egyetem kutatói különös következtetésre jutottak.

  Egy új kutatás szerint az emberek jobban teljesítenek, ha bizonyos problémák megoldásában magukra hagyják őket, mintha csoportosan kellene megoldaniuk a feladatot.

  A megfigyelések alapján, ha csoportban kellett válaszolniuk egy-egy kérdésre, a csoportban a  jó választ adó ember több esetben elbizonytalanodott igazában, mivel a nála magabiztosabbak elterelték őt a válaszadástól.

  Az izraeli Haifa Egyetem professzora, Asher Koriat egy nagyon egyszerű kísérlettel tesztelte a népszerű elképzelést, mely szerint csoportosan könnyebben boldogulunk a feladatok megoldásával. Az eredmények szerint a csoportos együttműködés csak abban az esetben bizonyult hatékonyabbnak, ha a feltett kérdésre a válasz egyszerű, logikus volt. Azonban amikor beugratós kérdéseket tettek fel, azokra általában rossz válasz született. Ellenben az egyedül dolgozók 90%-a eltalálta a megoldást, hiszen nem követte a többség akaratát.

  Ezek szerint bizonyos kérdésekben jobb a megérzéseinkre és puszta eszünkre hallgatva dönteni, nem pedig a csoport által elvárt módon reagálni. A tanulmány, melyet Koriat professzor számos kísérlet elvégzése után publikált a Journal Press magazinban, az elmúlt néhány napban a figyelem középpontjába került. Ezzel alapjában változhat meg a munkavégzés hatékonyságáról szóló elképzelés, mely szerint a csoportokban végzett munka kifizetődő.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon