MENÜ
 • Egy nap az Európai Parlamentben

  A gyakornok szemével

  A Mosaic szerkesztőinek utazásairól szóló élménybeszámolók legfrissebb állomása egy kicsit rendhagyó lesz. Szorosan kapcsolódik egy tavalyi cikkhez, amelyben a brüsszeli izgalmaimról meséltem. A mostani azonban annyira friss, hogy gyakorlatilag tegnapi, tegnapelőtti, de akár a mai eseményeket is beleírhatnám. Ugyanis egész október hónapban az Európai Parlamentben dolgozom gyakornokként egy képviselő mellett. Mivel ez a cikk nem politikáról szeretne szólni, így azt nem írom le, hogy melyik frakciónál vagyok, sem azt, hogy magyar, vagy külföldi képviselőnél, mert nem ez a lényeg. Csupán szeretnék bepillantást nyújtani az Európai Unió egyik legfontosabb intézménybe, a mindennapi rutinjába, érdekességeibe. Tudtad például, hogy az Európai Parlamentnek van saját fodrászata, tisztítója, utazási irodája, sőt, még meditációs terme is?

  Először is, mikor erről a negyven éves múltra visszatekintő intézményről beszélünk, meg kell említeni – csak hogy mindenki egyből összezavarodjon -, hogy a Parlament két helyen is székel. Egyrészt a franciaországi Strasbourgban, ahol az úgynevezett plenáris ülések vannak. Ezek azok az alkalmak, amikor mind a 736 képviselő (Magyarországról 22, de Máltáról , vagy Észtországból például csak 6, Németországból viszont 99) nagyjából havonta egy hétre összeül és dönt a kontinens jövőjéről. Ha Híradót nézve látunk bevágást európai parlamenti ülésről, akkor az 99%-ban innen van. Ez az a hatalmas terem, szürke és kék színekbe öltöztetve, ahol több száz ember ül egymás mögött hosszú sorokban, a félkör közepén, legalul pedig van egy kis pulpitus, amire fel lehet állni és beszélni.

  A másik központ Belgium fővárosban, Brüsszelben található. Az itteni ülések sokkal inkább a háttérmunkáról szólnak. Itt ülnek össze havi kettő, vagy három héten keresztül a Parlament különböző bizottságai (például: Alkotmányügyi, Költségvetés, Halászat) és frakciói (például a legtöbb képviselőt adó Európai Néppárt, vagy a jóval kisebb Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal). A képviselők munkájának valamivel több, mint kétharmada ide kötődik, vannak is hisztik bőven az állandó ingázás miatt. Jobb lenne, ha minden Brüsszelben lenne, ahol egyrészt jóval több időt töltenek, másrészt az irodák is kétszer olyan nagyok, de az épület sem olyan, mint egy labirintus.

  A száraz  tények közlése után most pedig igyekszem személyesebb vizekre evezni és megosztani Veletek azt, amiért ez az egész cikk született. Hogyan is néz ki itt egy napom? A kelés változó, általában 7-kor van az ébredés. Fogmosás, borotválkozás, kontaktlencse-hadművelet, az aznapi ing kiválasztása. Péntek kivételével minden nap öltöny, ing és fekete cipő kötelező és képviselőm szereti, ha 8. 30-ra már az irodában vagyok. Mivel a Parlament épülete kellemes, tíz perces frissítő sétára van csak, így nagyon rohanni sem kell. Reggelizni is a Parlament menzáján szoktam, amely egyébként is híres arról, hogy amikor az árakat szabták, tekintettel voltak arra, hogy ide bizony sok közép és kelet európai, szerényebb pénztárcájú ember is járni fog dolgozni. Összehasonlításképpen: míg a boltban egy fürt szőlő átszámítva 900 forint, addig a Parlament étkezdéjében ma reggel tetszőleges mennyiségű tojásrántotta ketchuppel, egy zsemlével, mellé mazsolás csigával és egy epres joghurttal került 700 forintba.

  Miután bejöttem a belépésre jogosító, fényképpel ellátott kártyámmal az épületbe és megreggeliztem, fél 9-re felliftezek az irodába, amely a tizenharmadik emeleten található. Ekkor megbeszéljük a napi feladatokat. Milyen ülés lesz aznap, ki megy be rá, milyen nyelven készítse a jegyzetet a képviselőnek. Többnyire az ő anyanyelvén kell írni, de mivel van olyan asszisztense is, aki ezt a nyelvet nem beszéli, így előfordul, hogy angol nyelven jegyzetelek, hogy mindenki megértse. Általában napi kettő, maximum három ülés van, a lehető legkülönbözőbb témákban. Az elmúlt másfél hétben voltam már olyanon, ami arról szólt, hogy európai pártok nagy adományozóinak listája mostantól nyilvános lesz, egy holnapi pedig a közelgő ukrajnai választásokról fog szólni. Vannak persze a nagyközönség számára izgalmasabbak is, tavaly voltam egy olyanon, ami az európai űrutazásról szólt. Sok hangzatos terv elhangzott!

  Mint gyakornok, ha bemegyek egy ilyen ülésre – először is örülök, ha végre megtaláltam a főépület és a további négy-öt melléképület valamelyikében – természetesen nem az első sorokban foglalok helyet. Ott a képviselők ülnek, általában névre szóló papír jelzi, hogy kinek hol a helye. Ami viszont rettentő bosszantó, hogy gyakorlatilag nincs olyan ülésterem az épületben, ahol lenne legalább egy konnektor. Illetve bocsánat, múlt héten jártam egyben, ahol volt kettő. Így ha éppen fele töltöttségű notebookkal megyek be, könnyen lehet, hogy a két órán át tartó megbeszélés végére elő kell vennem a jegyzetfüzetet, hogy aztán a berekesztést követően gépelhessem be, már az irodában, a gépet töltőre dugva. Engem az is sokkolt, amikor kiderült, hogy WIFI-t is csak tavaly szeptemberben üzemeltek be és azt továbbra is csak azok használhatják, akik munkatársak. Tehát ha például turistaként készítesz pár fotót a Parlament előtt és egyből posztolni szeretnéd őket a nálad lévő laptopodról a Facebookra, akkor ebben az Európai Parlamentre ne nagyon számíts.

  Az ülések egyébként már csak a lebonyolítás szempontjából is nagyon érdekesek. Mivel a huszonhét országból érkező képviselők huszonkét különböző nyelvet beszélnek és mindenkinek joga van a saját nyelvén felszólalni, így rengeteg szinkrontolmácsra van szükség. Ezek a szinkrontolmácsok körbe a terem peremén, elsötétített üvegű kis szobákból nézik végig az ülést. Minden nyelv mögött hárman ülnek, ugyanis a szabályozás kötelezővé teszi, hogy a megerőltető munkában a tolmácsoknak szünetet kell tartania. Ilyenkor természetesen mindig figyelembe veszik, hogy egy adott nyelvet beszélő képviselő egyáltalán tagja-e a bizottságnak, mert ha nem, akkor nem biztosítanak az adott nyelven beszélő szinkrontolmácsokat.

  Például a Költségvetés-ellenőrzési Bizottságnak nincsen szlovén tagja, úgyhogy egy ilyen ülésen ha keresünk sem találunk szlovén szinkrontolmácsokat. Vagy például mivel a Szabadság és Demokrácia Európája frakciónak, amelynek vicces módon tagjai azt szeretnék, ha az Unió minél kevésbé létezne, nincsen magyar tagja, így annak a frakciógyűlésein nincs magyar szinkrontolmácsolás. Egy teremben minden üléshez tartozik fülhallgató, illetve az asztal mellett gombok, amelyekkel a hangerőt, illetve a csatornát lehet változtatni. A különböző csatornákon a más-más nyelvű tolmácsolást hallhatjuk. Minden nyelvnek megvan a maga állandó száma, a németé az egyes, az angolé a kettes, a magyaré a tizenhatos, míg a bolgáré például a huszonegyes. De a jövőre csatlakozó horvátok is kaptak már számot, övék lett a huszonnégyes. Az ülésekre még jellemző az is, hogy olykor nagyon sok képviselő hiányzik, a hátsó sorok mindig tömöttebbek, sokan az asszisztenseiket és gyakornokaikat küldik maguk helyett.

  Természetesen más típusú feladatok is vannak. Az angol nyelv tudása elengedhetetlen, rendszeresen kell cikkeket fordítani angolról és angolra, sokszor pont azt, amit eleve én magam írtam. Emellett rendszeres kérés a képviselő részéről, hogy készítsek neki háttéranyagot olyan témákban, amellyel éppen foglalkozik, vagy amellyel majd foglalkozni szeretne. Ez lehet akár a tüdőrák, vagy Moldova helyzete. Ilyenkor fontos a tömörség, lényegre törés, a fontosabb elemek kiemelése. Ezeket aztán, ha készen vannak, lehet szépen e-mailben tovább küldeni.

  Ebédelni a Parlament dolgozóinak többsége dél és egy óra között megy, így elképesztő tömegek szoktak lenni. Az étkezés nagyon praktikusan van kialakítva. A bejáratnál van egy asztal, amelyre ki van téve körülbelül hét tányérnyi étel, amelyek közül aznap választani lehet. Mindegyik étel egy-egy kategóriába tartozik. Van például “tészta”, “vegetáriánus”, “a séf ajánlata” és így tovább. Mindeközben leemelsz egy tálcát, evőeszközt, poharat és elmész annak az ételnek a számmal ellátott ablakához, amelyet választottad. Emellett lehet választani levest is, amelyből minden nap kétféle van, egy zöldség és egy krémleves, illetve van külön salátás bár, desszertes polcok, grillpult, a gyümölcsökről, üdítőkről nem is beszélve. Ha felkaptál mindent, amit szerettél volna, akkor irány a kassza és mehetsz is helyet keresni magadnak. Az étkezés a brüsszeli egyéb helyekhez képest ebédkor sem drága. Én ma például zöldséglevest ettem szezámmagos kenyérrel, a nap ajánlatát, ami hal volt fokhagymás öntettel és petrezselymes krumplival, desszertnek pedig választottam egy kókuszos-málnás parfét. Mindez került átszámítva durván 1300 forintba. Bent a városban egy ebédet nem nagyon úszol meg ennek duplájából.

  A Parlament számos egyéb lehetőséget is kíván az ott dolgozóknak. A mínusz kettedik emeleten van élelmiszer bolt, a földszinten konditerem, ami szerintem buta módon hétvégén viszont nincs nyitva, újságosbódé, bankok, posta, talált tárgyak osztálya is, sőt, biciklit is kölcsönözhetsz. Arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag nem telik úgy nap, hogy ne lenne valahol egy kiállítás megnyitó, mellé természetesen üdítővel, borral, pezsgővel és mindenféle szendvicsekkel, harapnivalókkal. Aztán az, hogy mennyit kell dolgoznod, mindig attól függ, melyik képviselőnél vagy. Vannak olyan gyakornokok, akik például ebéd előtt még eljárnak edzeni is, négy körül pedig már mennek is haza, vannak viszont olyanok is, akik még pénteken sem nagyon szabadulnak hétnél előbb.

  Waliduda Dániel

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon