MENÜ
 • Egy kis meme-történelem – 2. rész

  Mindenhol ott vannak, ahol a internet terem és megannyi mosolyunk mögött ők bújkálnak. Rávilágítanak az élet nagy igazságaira és leleplezik az igazságot világunkról, az emberekről és a társadalomról. Egy kis meme-történelem. Itt a második rész!

  Folytatódjék  hát a nagy meme-történelem. Ezúttal is a legjobb és legpopulárisabb mémeket mutatjuk be nektek, hogy tudjátok, milyen történelem is van az internet új királyai mögött.

  “Nem akarok többé ezen a világ élni”

  Az “I Don’t Want to Live on this Planet Anymore” mémmel lehet kifejezni, ha valami undort kelt bennünk, méghozzá olyan undort és viszolygást – sőt, leginkább csalódottságot – mely miatt legszívesebben elhagynánk éltető bolygónkat. A mém központi alakja Farnsworth professzor, a Futurama egyik szereplője. A mém alapja a sorozatból kiragadott kép, melyhez csupán a címadó mondat társul. A mémhez nem társul másik szöveg, csupán egy reakció az emberi butaságra, mely köthető lehet Facebook-bejegyzésekhez, a közösségi média más jelenségeihez, egy hírhez vagy egy fórumhozzászóláshoz, kérdéshez.

  A mondat a Futurama “A Clockwork Origin” című részében hangzott el, melyet 2010 augusztus 12-én vetítettek le az amerikai Comedy Centralon. A részben egy paródiáját láthatjuk az evolúció körüli vitáknak. A mondat akkor hangzik el, mikor a professzornak azt mondják, hogy felfedezése, a “Homo Farsworth” egy bizonyítása annak, hogy az evolúció valóban létezne.

  A mém 2011 március 12-én kelt életre egy rage-fórumon, ahol a felhasználok közül 214-en jutalmazták szavazattal. A mém ezekután , március 28-án a Redditen jelent meg, egy fórumon, mely ezt a címet viselte: “a reddties posztok 95%-a ezt a reakciót hozza ki belőlem”, újabb 2095 szavazatot bezsebelve, mely jól mutatta a mém születő népszerűségének folyamatos erősödését. Március 30-án a 4chan oldalán már “bejegyzett” reakció lett, május 24-én pedig már a My Face When gyűjteményében is megjelent.

  Nem kellett sokat várni, a professzor arca és mondata hamar megjelent a Tumblr-ön, a Memebase-n és a Facebookon is, ahol ma már több mint 3000 lájkolóval büszkélkedhet.

  Örökké egyedül

  A Forever Alone mém máig a legnépszerűbb mém, amely az elsők között született meg a Rage Guy képregény-sorozat részeként, 2009-ben. Az első Forever Alone-bejegyzés az 2Aprils Fools” címet viselte, melyben a női szereplő szerelmet vallott mémünknek, majd elmondta, hogy az egész csak áprilisi tréfa volt.

  2010 júniusában újabb képregények születtek és jelentek meg a 4chanen, ahonnan aztán szép lassan más humoroldalakon is elkezdett megjelenni a mém. A képregények mennyisége egyre csak növekedett, a Reddit pedig hamar tele lett a magányos arccal. Ugyancsak ebben az időszakban születtek meg az első “Szociálisan kínos pingvn”-viccek is, melyekről sorozatunk következő részében olvashattok.

  2010 szeptemberében már több mint 23.000 kép főszereplője volt a FunnyJunkon és 50.000 bejegyzésben volt megtalálható a Tumblr-on. Szeptember 11-én pedig megszületett saját blogoldala is.

  Októberben – hála a blognak és a közösségi médiának – a mém már mindenhol jelen volt. A mém ekkor vált igazi mémmé: a Forever alone lett a magányos lúzerek már-már hivatalos szimbóluma. Míg a kezdetek kezdetén csak 2×2-es képregényekben jelent meg, ma már függőleges képregények, animált gifek és reakciók főszereplője.

  A troll

  A fekete-fehér, rajzolt trollarc annak az arckifejezésnek az ábrázolása, mikor valaki trollkodni akar: vagyis ki akar cseszni a másikkal. A trollface használata bármilyen fórumon vagy közösségi oldalon nemzetközileg ugyanazt jelenti: kitoltam veled, átvertelek. Az arc sok rage comic főszereplője is.

  Az arcot egy Whynne nevű devianart-felhasználó teremtette meg egy 2008-as, szeptember 19.-ei posztjában, mely a 4Chanon volt látható. A bejegyzés után rekordsebességgel terjedt el az arc, ami hamarosan kinőtte magát: már nem csak képregények főszereplője lett, hanem az emberek előszeretettel kezdték el használni reakcióként is.

  A trollarc nemsokára új jelentést is felvett: kialakult belőle a “coolface” mely hamarosan párosult a “Problem?” kérdéssel. 2008 november 30-tól így ugyanaz a rajz már nem csak a szemétkedőket, de a talpraesett, önbizalommal teli, ámde nem túl jóindulatú embereket ábrázolta, akik csak kellemetlenséget okoznak.

  A trollface népszerűsége jól látszik Facebook-profilján is: több mint 96.000 lájkolóval bír.

  Maradjatok velünk, hiszen hétfőn újabb mémeket mutatunk be! Neked melyik a kedvenced?

   

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon