MENÜ
 • Egy kis meme-történelem – 1.rész

  Sorozatunk első részében három mémet ismerhettek meg, egyfajta bemelegítés gyanánt. Honnan jöttek, kik ők és mi a poénjuk lényege? Első részre fel!

  Miután az internet szép lassan nem csak a legfőbb információ- és hírforrássá változott, hanem átvette a mozik és koncerttermek legfőbb feladatait is, várható volt, hogy a humor fő színhelyéül is fog szolgálni a jövőben.

  A Twitter, Tumblr, Facebook és Google+ mind-mind sikeresnek bizonyultak abban, hogy összekössék az embereket, új barátságokat hozzanak létre és az egész világ egy jó nagy halmaz legyen, amiben valamilyen úton-módon mindenki ismer mindenkit és mindenki könnyedén megtalálhatja azokat a csoportokat, amelyben a tagok ugyanazon dolog felől érdeklődnek, mint ő maga. A nagy közös kommunikáció pedig nem csak arról szólt, hogy meg lehet vitatni egy új albumot, filmet vagy könyvet, hanem a tagok közti barátságról is, melynek mi lenne az egyik alapja, ha nem a humor.

  Néhány éve különös dolog terjedt el az internet mezőjén: a meme, melyet mostantól bátran fogunk magyarosított formájában, mémként használni.

  De mi is a mém? Ez egy borzalmasan komplikált kérdés, hiszen a mém szótári magyarázatban szinte bármi lehet. Egy vicces hirdetés, egy weblap, egy kép, melyet az internetet használók osztanak meg egymással, szórakoztatási célokról.

  De mi most a mémek egy specifikus fajtájáról fogunk beszélni, azokról, amiket talán nem mindenki ért, talán nem mindenki tud hova tenni, de minimum látásból mindenki ismeri őket. Többrészes összeállításunkban lesznek jól ismert és kevésbé jól ismert mémek. A lényeg a szórakoztatás lesz!

  A világ legérdekesebb embere

  A világ legérdekesebb emberének képe a Dos Equis sör kampányfotóinak egyikét használja fel, mindig két sorral megadva a kép poénját. A poén felépítése a következő: “I don’t always X, but when I do, I Y.” – vagyis “Nem mindig csinálom ezt meg azt, de ha csinálom akkor ez meg az.” A poén lényege mindig az, hogy a képen szereplő férfi – akit sokan tartottak már mém-nagyságilag Chuck Norris apjának – bármilyen hétköznapi dolgot csinál, azt úgy csinálja, hogy a hétköznapi módtól bőven érdekesebb legyen.

  A poén felépítése a sör kampányvideójából való, melyben Jonathan Goldsmith, amerikai színész – akit a videóban a világ legérdekesebb embereként emlegetnek – közli, hogy nem mindig iszik sört, de ha iszik, akkor az csak Dos Equis lehet.

  A fotó mémmé válása a sör nagyszerű kampányának köszönhető, melyen belül nem csak az volt a különleges húzás, hogy az emberek saját tósztjaikat is feltölthették a Dos Equis sör honlapjára, de a színésszel készített interjút tömege, na meg persze az, hogy a világ legérdekesebb embere saját Twittert is kapott. Az első mém végül 2010 januárjában született meg “Nem mindig maszturbálok – de ha igen, nőt használok hozzá” felirattal.

  Liberális koleszos – Álszent hippi

  Talán az egyik legsokszínbb mém a liberális koleszos, aki nem csak a különböző liberális elveket valló embereket, de a feministákat és kollegistákat is kigyúnyolja. A mém fotóján egy rasztás hajú, színes cuccokban lévő hippi található, akit amúgy viszontláthatunk bármelyik egyetem bölcsészakarain, vagy a helyi teázóban. A poén lényege, hogy a karakterhez olyan mondatok találhatók ki, amelyek ellentétben állítják a bölcsészek szavait és tetteit. Míg szavaik sokszor naivak és túlon-túl liberálisak, addig életmódjukból fakadó tetteik éppen szavaik ellen szólnak.

  A kép először 2007-ben jelent meg a Blogspot egyik bejegyzésében, ahol a képen szereplő lányt “hülye hippi feminista szakadt p***aként” írták le. Az első mém 2011-ben született meg róla a következő sorokkal: “A diszkrimináció összes fajtája ellen vagyok – Rap zenté hallgat, melynek szövegei nők megalázásáról szólnak”

  Nevetségesen fotóképes srác

  Sorozatunk első részébe azért válogattuk be a Nevetséges fotóképes srácot, mivel ő napjaink egyik legsikeresebb és legelterjedtebb mémje. A fotón Zeddie Little látható a 2012-es Cooper River Bidge Run elnevezésű futóverseny alatt.  A fotót Will King készítette 2012 március 31-én. A versenyen készült képeiből majd 100-at töltött fel Flickrre és Facebookra, ahol az egyik ismerőse a kérdéses fotót így kommentelte: “a nevetségesen fotóképes srác”.  Április harmadikán a férfi kiemeltté tette a fotót, hogy a többi Flick-felhasználó figyelmét se kerülje el. Nem kerülte. A kép az első órában több mint 40.000 szavazatot és 300.000 látogatót kapott.

  Néhány nappal később a Mashable nevű weboldal már külön cikket írt a képről, felvetve a kérdést, hogy lehet, hogy egy új mémmel állunk szemben. Néhány órával később az MSN is hasonlóan tett, azzal a különbséggel, hogy már egy csokorra való szöveget is közzétett a fotóról, melynek lényege a férfi szépségéből állt. Az egyik legnagyobb mémoldalon, a Quickmeme-en hamarosan már több mint 1000 feliratot készítettek el a feliratkozók.

  A férfi személyazonossága is hamar kiderült: a neve Zeddie Little, 25 éves, öt éve él boldog párkapcsolatban és éppen New Yorkban próbál munkát szerezni a pr-szakmában. Little-ről később több cikk is megjelent, többek között a Daily Mail oldalán is, arról nem is beszélve a Good Morning America című műsorban való szerepléséről.

  “Nem tudom pontosan miért, de megtisztelve érzem magam, hogy ennek a viccnek a része lehetek, hiszen ez egy jó vicc, az interneten sokszor eldurvulnak a dolgok, de ez pozitívan sült el. Vicces, hogy mindenki kedveli ezt az egészet. Azt hiszem ez a legjobb módja annak, hogy elterjedjünk az interneten.”

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon