MENÜ
 • Egy kis mém-történelem – 3. rész

  Újra itt vannak az internet hősei. Honnan ered a képük? Hogy lettek ilyen népszerűek? Egyáltalán kik ők, mik ők? Cikkünkből megtudhatod!

  Folytatjuk a mémek történelmét, jelentését és népszerűségét feltáró sorozatunk, hogy legyen egy kis háttérinformációnk arról, amin éppen nevetünk. Előző számunkban a legismertebb mémeket vettük sorra, most egy kicsit újra vegyesfelvágottal szolgálunk nektek!

  A szociálisan kínos pingvin

  A Socially Awkward Penguin a mémállatok körébe tartozik, mely egyaránt foglalkozik az emberek társadalmi érzékenységével és önbizalmukkal. Az állathoz tartozó szöveg általában az élet kínos pillanatait írja le, rámutatva, hogy néhány egyszerű szituáció is mennyire zavarbaejtő lehet.

  A mémhez felhasznált képet George F. Mobley természetfotós készítette egy adéli pingvinről a National Geographic számára. Mémállatként először 2009 májusában jelent meg, olyan lényekkel karöltve, mint például a bátor farkas, melyről majd a jövőben olvashattok sorozatunkban. A pingvin a nevét 2009, május 31-én kapta meg.

  Ugyanezen év augusztus 30-áján megszületett a mém saját blogja és egyre inkább elterjedőben volt a 4chan fórumain, főleg a képregények és mangák között. A Redditben szeptember 25-én jelent meg a kedves figura. Egy évre rá, 2010 júliusában a Buzzfeeden, novemberben pedig a Smosh nevű oldalon jelent meg összeállítás a pingvinről és a viccesebbnél viccesebb kínos szituációkról, majd még ebben az évben megérkezett az első applikáció is Android-rendszerekre. A Quickmeme oldalon 2010-ben debütált a pingvin, majd az ezt követő évben már megállíthatatlan volt a terjedése a többi közösségi- és viccoldalon.

  2012-ben a Socailly Awkward Penguin már 32.000 lájkolóval bírt és a kínos szituációk nemzetközi “szimbóluma” lett Tumblr-ön és a Twitteren.

  Nem mondod?

  A You Don’t Say-arc a rage comic-ok körébe tartozik és Nicolas Cage arcát próbálja ábrázolni. Különleges mémről van szó, hiszen nem csupán rendkívül friss, hanem ráadásul van ikerpárja is a jelentését vizsgálva, mégpedig az “O RLY” makroképek. A You Don’t Say-arc akkor használatos, ha valami olyan nyilvánvaló kiírást látunk, amit butaság is kiírni, olyannyira, hogy a reagálás a nyilvánvalóra csak cinikus és megjátszott lehet.

  És honnan jött az arc? Nicolas Cage mindent elmondó arckifejezése az 1988-as Vampire’s Kiss-ből való, amiben Cage azt kényszerült feldolgozni, hogy lassan vámpírrá fog válni. A különleges arckifejezét a filmbenCage a titkárnőjének szánja.

  A jelenetet egy YouTube videó emelte ki, melynek Nicholas Cage Freaking Out a címe és mely 2009 július 27-én került fel a videómegosztó portálta. A jelenetről formázott arc 2011 október elsején jelent meg a Redditen. A vektorképet egy Aveilleix nevű felhasználó készítette el saját képregényéhez. A képregényben egy lány azt árulja el a fiúnak, hogy realizálta, miszerint a Holdnak nincs saját fénye, csak a Nap világítja meg. A reagálás pedig maga az arc volt, “Nem mondod!” felirattal.

  A képregény még aznap megjelent a FunnyJunkon is, ahol 4211 szavazatot kapott, majd átkerült a Lowbird nevű oldalra is. November 25-én már életre kelt a vektor-arc, egy sárgarépa-csomag mellett, melyre ezt volt írva: “tartalom: sárgarépa”. A kép 5 nap alatt 4000 szavazatot kapott. 2011 végén a mém már elindult saját útjára, meglelhető lett a FunnyJunkon, a Redditen és a Tumblr-ön is, “#you don’t say” taggel. Facebook-oldala több mint 9000 rajongóval bír.

  A lusta egyetemista

  A Lazy College Senior egy fiatal férfit ábrázol, aki éppen egy pohár sört iszik és megfejthetetlen arckifejezéssel néz a kamerába. A mém a motiválatlanság, lustaság és kiégettség ábrázolására való, ezeknek is annak a speciális fajtájára, mely az egyetemistákra lehet jellemző szerte a világban. A mém a “Friss egyetemista” szöges ellentéte, mely az elsőévesek naiv lelkesedését figurázza ki.

  Az eredeti kép a Photos.com-on található, “Young Man Drinking Beer At Outdoor Pub” címmel. A Redditre 2011 november 7-én került fel, “Lusta végzős egyetemista” címmel, a következő poénnal: “5 perc késésben az óráról – Inkább kihagyja az egész napot”.

  Sokakat érdekelt, hogy vajon hol készülhetett a kép, de biztos válasz sose született rá, ahogy a képen található férfi kilétére sem. Az internetes kutatók az ottawai Highlander Pubra gyanakodnak.

  Két nappal később már a Memebase oldalán szerepelt a kép, igazi mémmé válva, majd november 10-én már gyűjtemény jelent meg az összegyűjtött poénokból a #1Meme, a The Bigster és a BuzzFeed oldalakon. November 14-én már saját blogoldala született a lusta egyetemistának és aznap jelent meg róla válogatás az UpRoxx nevű oldalon.

  Több mint ezer bejegyzés van a fiúról a Redditen míg a Quickmeme oldalon több mint 15.000 poént gyártottak már a mém felhasználásával. A Facebookon körülbelül 3000 lájkolót gyűjtött eddig össze a lusta egyetemista.

  Jövő héten visszatérünk, tartsatok velünk!

   

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon