Egy igazi ínyencség, a vaddisznó tepertő

Ha valami igazán különlegesre vágyunk, érdemes kipróbálni a vaddisznó tepertőt, ami a vadászok egyik legkedveltebb étele. Elkészítése nagymértékben hasonlít a hagyományos tepertő készítéséhez, de mivel vad húsról van szó, egy egész másfajta ízvilágra számíthatunk.

Hogyan készül ez a finomság?

A vadászok szerint a vaddisznó tepertő készítéséhez nincs másra szükségünk, mint a vaddisznó bőr nélküli szalonnájára és valamennyi vízre. Ezt különböző hentes boltokban tudjuk beszerezni.

Tulajdonképpen ez a csemege is ugyanúgy a saját zsírjában sül ki. Legjobb, ha 3×3 cm-es darabokra vágjuk fel, így ideális méretű tepertő falatkákat kaphatunk.

Fontos, hogy legalább 2-3 órát hagyjuk pihentetni a sütés megkezdése előtt. A húst helyezzük a lábasba, és öntsük fel egy kevés vízzel. Mint a sertéstepertő esetén, itt is lassú tűzön való sütés ajánlott mindaddig, ameddig a tepertőnk aranysárga nem lesz.

Kezdetben szükséges egy kis kevergetés, de később erre már nincs szükség. A sütés vége felé szedjük le a felesleges zsírt, amelyet a kamrában elraktározva később felhasználhatunk pörköltek készítéséhez vagy hússütéshez is akár.

Miután kész a tepertősütés, az eredményt csepegtessük le teljesen, szedjük ki papírszalvétára és ízlés szerint sózzuk. Mint a sertéstepertő esetén, itt se fedjük le azonnal, hanem várjuk meg, míg az teljesen kihűl.

A vaddisznótepertő egy fűszeresebb, karakteresebb ízvilágú étel, amelyből ugyanúgy készíthetünk tepertőkrémet, vagy akár tepertőspogácsát is kedvünk szerint. Savanyúsággal vagy lilahagymával és friss kenyérrel kínálva igazi gasztronómiai fogás.

A vaddisznóhús kiváló vasforrás az emberi szervezet számára. Mivel kevésbé zsíros, mint a sertés, bizonyos szinten egészségesebb is. Kevesebb kalóriát tartalmaz, ezért nem is hizlal annyira. Mivel ezek az állatok a vadonban élnek, egész biztosan nem fogyasztanak hormonoktól dús táplálékot, pusztán természeteset. Érdemes ezért elgondolkodni azon, hogy megpróbáljuk mi is elkészíteni otthon ezt az igazi különlegességet.