MENÜ
 • Égre tekints: Hold-Vénusz-Jupiter

  Igaz, hogy augusztus az a hónap, amikor a nyakunk már görcsöt kap a hulló csillagok keresgélésétől, de attól, hogy még bokáig járunk a télben, láthatunk különböző égi jelenségeket. Az elmúlt hétvégén különleges bolygóegyüttállást figyelhettünk meg, de annak is jó hírem van, aki esetleg lemaradt róla.

  Szerintem nincs ember, aki ne feledkezett volna bele akár egyszer is az esti csillagos égbolt csodálásába. Tiszta időben nincs is szebb látvány, mint a milliónyi kisebb-nagyobb fényes pont az égen, amelyekkel ha sokáig figyelünk, különlegességekre is bukkanhatunk. Persze az sem árt, ha alapszinten tájékozottak vagyunk csillag-ügyileg és nem tévesztjük össze a Göncölszekeret a Fiastyúkkal vagy épp Vettel Red Bulljával. De nem kell feltétlenül csillagásznak lennünk ahhoz, hogy nyári estéken kifeküdjünk egy nagy plédre a fűbe és számláljuk a megszámlálhatatlant.

  Most azért nem ajánlanám a plédet meg a füvet, legfeljebb a tocsogós hólébe tudnánk belehuppanni, de ha felkapjuk a nagykabátot, akár még jól is érezhetjük magunkat a friss csillagos estén. Nem kell más, csak a saját két szemünk. Persze érdemes olyan helyen keresni a szemlélődésnek, ahol az égbolt fényességét nem az utcai világítás adja, de akár a városokból is látni a jelenséget. Magas házak és fák kíméljenek.

  A szombati látvány

  Az elmúlt hétvégén különleges bolygóegyüttállásnak lehettünk tanúi, ha kimerészkedtünk a hideg, de napos esti órákban. A Hold a Vénusszal és a Jupiterrel került kapcsolatba. Akár már fél órával a Nap nyugvása után is felfedezhettük az égbolton a nyugati látóhatár felett a legfényesebb csillagot, a Vénuszt. (A Vénuszról mindig eszembe jut a pár évvel ezelőtti magyar sikerfilm, az SOS szerelem teraszjelenete és önkéntelenül is mosolyra húzódik a szám.) Esthajnalcsillagnak is hívjuk a Vénuszt, amitől balra a kinyújtott kezünkön közel egy arasznyira egy tőle alig halványabb égitest pillantható meg, ez lesz a Jupiter. Szombaton este volt a két égitest együttállása a legcsodálatosabb, amikor is a keskeny holdsarló a Vénusz mellett tűnt fel.

  Dani Zsolt felvétele

  A Hold egy keskeny sávban volt látható, nevezzük ezt sarlónak, de a hamuszürke fénynek köszönhetően a teljes holdkorong kirajzolódott. Ha igazán szerencsések voltunk és esetleg egy távcsövet is vittünk magunkkal a csillaglesre, a Holdon lévő tengereket, avagy a sötétebb lávasíkságokat is látni vélhettük. A fényt a Földről visszaverődő napfény hozta egyébként létre.

  Vasárnap este is érdemes volt folytatni a mustrát, a továbbhaladó Hold ekkor kelet felé folytatta útját a Föld körüli pályáján, így a Jupiter és a Vénusz között a növekvő holdfázis egyre fényesebb formában tűnt fel.

  A jelenségről a NASA oldalán is olvashatunk, ahol Dr. Stuart, kaliforniai optometrista az emberi szem és a jelenség kapcsolatát magyarázza: “A szemed kicsit olyan, mint egy digitális fényképezőgép. Van egy objektív előtte, ami összegyűjti a fényt és egy fényérzékeny rész a lencse mögött, hogy rögzítse a képet. A fényérzékeny részt a szemedben retinának hívják. Ezt pálcikák és csapok alkotják és egyenértékű a elektronikus pixellel.”

  A múlt hétvégi csodálatos égi jelenségeket Magyarországról is többen megörökítették. A spaceweather.com, az egyik legnagyobb űrportál is sok képet tett közzé az együttállásról, többek között a magyar felvételeket is. A pénteki látvány a címoldalra is került, ezt Schmall Rafael készítette, majd Ábrahám Tamás zsámbéki fotói is bejárták a világot. Rajtuk kívül még több magyar fotó is bekerült az oldal képtárába.

  Németh Kornél/Origo

  Aki lemaradt volna e csodálatos égi jelenségről, annak sem kell kétségbe esnie, hiszen a műsor még nem ért véget. Március 12-én és 13-án a Vénusz és a Jupiter már csak 3 foknyi, csupán 6 telihold távolságra lesznek egymástól, március 26-án pedig a Föld keringése során ismét a közelünkbe ér a Hold, így akkor is megcsodálhatjuk.

  Kabátot fel, folytatódjon a csillagmustra!

  Malik Erika

  Főoldali kép: Mike Salway (www.mikesalway.cm.au)

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon