MENÜ
 • EGO – Milyennek lát minket a tudomány?

  Új rovatunk, az EGO hat részen keresztül különböző szociálpszichológiai megközelítésekkel, fogalmakkal, kísérletekkel vár titeket. Az első bejegyzésben a legszorosabb értelemben rólunk lesz szó: vagyis, hogy milyen dimenziók metszéspontjában lát minket a tudomány. Illetve egy rövid kitérőt teszünk az öngyilkosságot megelőző állapot felé, melynek sikeres felismerése akár életet is menthet.

  Nagyon röviden meghatározva a szociálpszichológia az egyén és a társas környezet kölcsönhatásával foglalkozik, azzal, hogy egyes személyek viselkedését hogyan befolyásolja mások vélt vagy valós jelenléte. Mivel egyénekről van szó, fontos először is megismernünk, hogy a tágabb értelemben vett pszichológia hogyan gondolkodik rólunk.

  Gordon Allport (1897-1967) amerikai pszichológus osztotta fel a tudományágban felbukkanó emberképeket két nagy dimenzióra. Az egyik az individualista/kollektivista, a másik pedig a racionális/irracionális tengelyt fedte le. Hát nézzük meg, hogy ezek mit jelentenek.

  Az ember individualista

  Ezen elmélet képviselői szerint az ember önző, legtöbbször csak a saját érdekeivel törődő lény. Középpontjában az egyén áll. Richard Dawkins Az önző gén (1976) című tudományos-ismeretterjesztő könyve szerint az evolúció során az életképes gén terjed, míg az életképtelen gén eltűnik (ezt igazolja, hogy a valaha létezett fajok körülbelül 98%-a kihalt). A gondolatmenetből az következik, hogy a gén individualista, tehát az élet és az evolúció legfontosabb törvénye az individualizmus. Meggyőző? Mert akkor lépjünk tovább.

  Az ember kollektivista 

  E feltételezés alapján az ember egyedül képtelen boldogulni, ezért is szerveződött társadalmakba. Lényeges tényező volt ebben a verbális kommunikáció megjelenése és az együttműködés, melyek kölcsönösen hatottak egymásra. Például megfigyelhető a lineáris kapcsolat az agy térfogatának mérete és a társadalmiasodás szintje között. Ugyancsak emellett szól az az érv is, hogy míg az individuális gének kontraszelektálódnak, addig a társas ösztönök velünk születetten bennünk vannak. Gondoljunk csak arra, hogy az újszülöttek rögtön szociális kontaktust teremtenek a születés után, és roppant érzékenyek az emberi arcokra. Röviden összefoglalva: mindenkinek tartoznia kell valahova. Szóval ilyen az ember? Vagy…

  Az ember racionális

  Mi határozná meg jobban az emberi lényt, mint a gondolkodás képessége? A kognitív képességeink emelnek ki minket az állatvilágból, illetve az, hogy a világról belső szimbolikus sémáink vannak, tudunk beszélni, problémákat racionálisan kezelni. Nem beszélve arról, hogy sétálhatunk a Holdon, mobiltelefont használunk, és a Facebookon szervezzük le a következő bulit. Gondolkodunk, tehát vagyunk. Csakhogy nem eleget…

  Az ember irracionális

  Ne feledkezzünk el arról sem, hogy az ember élete harmadát átalussza, és a racionalitás csak a nappali aktivitás töredéke. Az úgynevezett alert tudatállapot, mikor itt és most vagyunk, racionális döntéseket mérlegelünk, még figyelünk a tanárra nem tart sokáig. Emberlétünk felét inert tudatállapotban töltjük: unatkozunk, szerelmesek vagyunk, honvágyunk van, ébren álmodozunk, és már egyáltalán nem figyelünk a tanárra, inkább az ásítással küzdve rajzolgatunk a füzetünkbe.

  Itt tennék egy rövid kitérőt: a preszuicidális szindróma, vagyis az öngyilkosságot megelőző állapot is inert tudatállapotnak számít. Ilyenkor az illetőre jellemző a befelé forduló agresszió, magára vetíti a kudarcokat, magát hibáztatja mindenért. Éppen ezért fontos, hogy elérjük, hogy kifelé ventilálja ezt az agressziót, ha kell, valaki másra legyen inkább dühös. Másik lényeges szempont, hogy a preszuicidális szindrómában a személy különösen érzékeny a kommunikációra, így gondosan meg kell válogatnunk a szavainkat: vegyünk komolyan akkor is, ha csak figyelmet szeretne, és semmi esetben se kicsinyítsük le a problémáját egy legyintéssel, vagy annyival, hogy ez nem nagy dolog. Hallgassuk meg, legyünk ott vele, és próbáljunk segíteni. Tény ugyanis, hogy a legtöbb végzetes tett előtt megfigyelhető egy utolsó segélykiáltás. Ha ezt meghalljuk, még segíthetünk.

  Nem maradt más kérdés hátra, hogy milyenek is vagyunk valójában?

  Természetesen mind a négy dimenziónak van valamennyi igazságalapja, de a pszichológia nézőpontja szerint az ember működését az irracionalitás jellemzi leginkább. Ennyit a kiszámítható viselkedésről!

  Tartsatok velünk jövő héten is, amikor a különböző változókat közös nevezőre hozva négyféle embertípusról olvashattok: lesz itt tömeglélektan, tudatalatti és Freud, a gazdasági előnyökért élő ember és a Teréz anya típus!

  Forrás: Budapesti Corvinus Egyetem

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon