MENÜ
 • Ébredezik a “Füstölgő hegy”

  Beindult a Föld egyik legveszélyesebb vulkánja

  Nem laknék most Mexikóban, de még csak a közelében sem. A napokban egyre többet hallani a szunnyadó vulkán újabb kitöréséről, ami az utóbbi években a “Füstölgő hegy” legnagyobb pöffentése.

  Mexikóvárostól 65 km-re délkeleti irányban fekszik az ország legismertebb tűzhányója, a Popocatépetl. 1994 óta többször is kitört már az 5450 m magasan fekvő vulkán, a legerőteljesebb aktivitást 2000 decemberében mutatta, akkor ötvenezer embert kellett kitelepíteni a környékről,  több, mint 3 köbkilométer láva ömlött a felszínre, a fővárost pedig 10 cm vastagon vulkáni hamu lepte be. Mivel közel van Mexikóvároshoz, tőle 45 km-re pedig szintén egy sűrűn lakott település, Puebla fekszik, az újabb kitörés komoly veszélyt jelent, milliókat fenyeget.

  Néhány napja vastag hamufelhőt lövell a hegy, a televíziós felvételeken pedig már vörösen izzó lávát is látni lehetett a kráter közelében. A hatóságok bezárták a környező települések iskoláit és  felkészülnek a lakosság lehetséges evakuálására. A CENAPRED az egyre erősödő aktivitás miatt a 7-fokozatú skálán hármasra emelte a készültségi fokozatot. Öt településen már szünetel az oktatás, és arra kérték a turistákat – mert ugye ilyenkor jelentős a katasztrófaturizmus – és a helybélieket, hogy maradjanak 12 kilométeres távolságra a vulkántól.

  Popocatépetl legendája

  A “Füstölgő hegy” az azték mitológiából kapta a nevét. Popocatépetl egy azték harcos volt, aki beleszeretett Iztaccíhuatlbe (és most örülök, hogy leírni kell, nem pedig kimondani). A harcost a lány apja háborúba küldte Oaxacába és megígérte neki, ha visszatér, feleségül adja hozzá gyermekét. Persze ott volt a “ha”. Természetesen tudjuk, mi áll az ilyen ígéretek mögött, a drága papa nagyon bízott abban, hogy kimondhatatlan nevű lányának nem kell egy még kimondhatatlanabb nevű ifjúhoz feleségül mennie. A hölgyeménynek édesapja azt hazudta, hogy kedvese elesett a csatába, emiatt a lány szíve a szó szoros értelmében megszakadt, belehalt a gyászba. Amikor Popocatépetl hazatért és tudomást szerzett leendő apósa tettéről, tőrével véget vetett saját életének. Az istenek pedig heggyé változtatták és hóval borították be őket. Iztaccíhuatl hegye “La Mujer Dormida”, azaz “Alvó Hölgy” lett, mert egy hátán fekvő nőalakra emlékeztet, Popocatépetl pedig szerelme elvesztése miatt őrjöngő vulkán lett. A legendát a szájhagyomány őrzi, számos változata létezik.


  Egy kis vulkántan

  A Föld törésvonalai mentén alakulnak ki a vulkánok. A mexikói tűzhányó egy úgynevezett rétegvulkán, vagy sztratovulkán, amely magas, kúp alakú, a hegy anyaga vulkáni hamuból és megszilárdult lávából rétegződött. A folyékony magma nagyon viszkózus, hamar lehűl és megkeményszik, savas, gazdag szilikátokban.


  A vulkáni működést megelőzően gyakran hallani a Föld mélyéből érkező tompa morajlást vagy érezni földrengést, ezzel jelez a hegy, hogy felkészül a kitörésre. Az első szakaszban forró gáz- és gőztömegeket lövell a magasba, heves robbanásokkal kísérve, magukkal ragadva a port, vulkáni hamut és a kőzettörmeléket. Ez az egész környéket vastagon belepi. A harmadik fázisban a magmakamrában összegyűlt izzó kőzetanyag – a magma – tör a felszínre a kürtőn keresztül. Amikor a kráterben megjelenik, már lávának hívjuk, amely olyan, mint egy tűzfolyó, a hegység oldalán hömpölyög végig. A kihűlést követően kőzet lesz belőle, andezit vagy bazalt, a vulkáni hamuból és kőzettörmelékből pedig andezit- és bazalttufa keletkezik. Ezek a többszörös kitörést követően egymásra rétegződve alkotják a rétegvulkánokat.
  Európában a rétegvulkánok közé tartozik az Etna és a Vezúv is.

  Európában az utóbbi évek legnagyobb port kavaró vulkánkitörése az izlandi Eyjafjalla volt, amely 2010 végén megbénította az európai légi közelekedést. Nem számíthatnak túl sok jóra a mexikóiak sem, de legalább látványnak nem utolsó a tűzhányó.

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon