MENÜ
 • Dubaj, a modern látnivalók otthona

  Dubajban semmi nem lesz átitatva az ősi Kelet hangulatával, azonban ennek ellenére bőven akad látnivaló.

  Dubaj gazdag városa az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb és legtöbb lakossal rendelkezős települése, viszont így is alig élnek 2,5 millióan a világhírű felhőkarcolók között. A város alig pár száz éves múltra tekint vissza, a legrégebbi épület 1799-ben épült. Dubaj és nagy testvére Abu-Dzabi meghatározó részei az Emírségek politikájának, vétó joggal rendelkeznek, így lényegében rajtuk múlik az egész ország törvényhozása.

  A felhők főlé emelkedő monumentális épületek

  Dubaj városát az Ál Maktúm dinasztia vezeti 1833 óta, a jelenlegi uralkodó Mohammed Bin Rásid Ál Maktúm. Az uralkodó az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke és alelnöke is egyben. Az olajkitermelésből meggazdagodott és minderről elhíresült település bevételeinek mára mindössze 6 százalékát teszi ki az kőolaj- és földgáztermelés.

  A város mára bevételeinek nagy részét a turizmusnak köszönheti, ugyanis világszerte milliók kíváncsiak a sivatagból kiemelkedő hatalmas felhőkarcolókra, butik-utcákra és plázákra, mindezeken felül a méltán világhírű mesterséges szigetek is vonzó látványosságnak ígérkeznek.

  A távolról a levegőben is jól látszanak a mesterséges szigetek.

  Dubaj annak köszönheti felemelkedését, hogy mert pénz áldozni rá, igaz, volt is lehetősége miből költeni az innovatív építészeti beruházásokra. Ennek köszönhetően jött létre a Burdzs al-Arab, ami a világ egyik leghíresebb és legdrágább, sőt egyben az első hét csillagos minősítéssel rendelkező szállodája. A vitorláshajóra emlékeztető formát azzal a céllal hozták létre, hogy Dubaj szimbólumává tudjon válni.

  A szimbolikus épület, az al-Arab-torony

  Építészeti csodái közül az egyik legkiemelkedőbb a Burdzs Kalifa, vagyis a Kalifa-torony, ami jelenleg a világ legmagasabb épülete – 825 méteres szuper magasságában hotelek, bevásárlóközpontok és luxuslakások kaptak helyet.

  A világ legmagasabb épülete, teljesen eltörpülnek mellette az átlagos felhőkarcolók.

  Legjelképesebb nevezetessége a mesterséges szigetvilág, ahol a legdrágább luxusvillák és elsőosztályú szállodák foglalnak helyet. Mind közül a legismertebb az egyetlen jelenleg is használatban levő, és teljes mértékben elkészült Dzsumeira Pálma. A jellegzetes formájú sziget a legkisebb a partvonal pálmaszigetei közül.

  A pálma alakú szigetek legkisebbje.

  A nemrégiben indult építkezés már most nagy népszerűségnek örvend, a Világ Szigetek nevű beruházás 300 különböző szigetecskét foglal magában, amik együttesen a föld földrészeinek jellegzetes képét fogják kiadni a magasból nézve.

  Érdekesség, hogy a városban mára mindössze 15 kilométernyi beépítetlen partszakasz található, amit a jövőben ugyancsak beterveznek borítani különböző mesterséges álmokkal.

  A Világ szigetek.

  A város egyetlen történelmi nevezetessége az Al Fahidi erőd, amit 1799-ben építettek, jelenleg a helyi múzeum részét képezi.

  A Dubaj Múzeum.

  A város nem csak a világ legnagyobb épületét, de a világ leghatalmasabb plázáját magáénak tudja. A Dubai Mall  emeletein a világ összes márkája megtalálható. A Mall of the Emirates nevezetű bevásárlóközpont pedig a világszerte híres beltéri sípályájával rendelkezik.

  A hatalmas Dubai Mall bevásárlóközpont.

  Ha érdekelnek további utazással kapcsolatos cikkek, korábban beszámoltunk Thaiföld csodáiról, Törökország sokrétűségéről és Málta különlegességéről is.

  Forrás/Képek: Wiki/Google/Tumblr

  Ajánló

  Ezek voltak az évtized legnézettebb videoklipjei

  Egy csodálatos filmet mutatott be a Sziget: Wherever You Go

  A jövő vidámparkja megérkezett Budapestre