MENÜ
 • Diploma előtt

  Egy szerelmi háromszög nem tarthat sokáig. Ahogyan egy botrány kitörés sem késhet... Főleg, ha anya és lányáról van szó...

  Dustin Hoffman az egyik legsokoldalúbb színész a külföldi palettáról. A Vírusban megmenti Amerikát egy szörnyű járványtól, a Hookban véres és kegyetlen kalóz, és Oscar-díjas alakításában a Rain Manben pedig egy autista bőrébe bújik. Azonban az ő színészi pályája is indult valahonnan, az első jelentős filmje nem más, mint az 1967-ben nagy port kavart Diploma előtt.

  Mike Nichols Charles Webb regénye alapján rendezte a filmet – a rendező már 1966-ban nagy feltűnést keltett az egyetlen ezelőtti filmjével a Nem félünk a farkastóllal 1967-ben pedig, amikor a szexuális forradalom még küzdött a jogaiért, megdöbbentette a nézőket a Diploma előtt merészsége. A filmet egyenesen botrányosnak nevezték.

  A film főhőse a Dustin Hoffman által életre keltett Benjamin Braddock. Benjamin fiatal diplomás fiú, aki előtt ott az egész élet, bármi lehet belőle. Már ha tudná, mit kezdjen az életével. Főhősünk tanácstalan, mindenesetre azt az életet, amit a szülei választottak maguknak egyáltalán nem szeretné saját magának.  Ekkor találkozik Mrs. Robinsonnal, aki gyerekkora óta ismeri férjes asszony, és aki kiveti a hálóját a fiatal fiúra. Ki ne ismerné a szállóigévé vált mondatot: „Mrs. Robinson maga el akar csábítani!”

  Az idősödő családanya bevezeti Benjamint a szexualitás rejtelmeibe. A viszonyuk csak addig tart, amíg Benjamin meg nem ismerkedik Mrs. Robinson lányával és bele nem szeret. Ez a szerelmi háromszög természetesen nem tarthat sokáig, ahogy a botrány kitörésére sem kell sokat várnunk…

  Az alkotás teljesen felrúgta a filmiparban akkor már amúgy is haldokló anyaképet. A Mrs. Robinson karaktere alkoholista, megcsalja a férjét, ráadásul egy olyan fiúval, akinek az anyja lehetne. Anne Bancroft egyszerűen zseniálisan játssza a kiégett, házasságával és életével nem elégedett nőt, aki úgy akarja megállítani az öregedés folyamatát, hogy huszonévesekkel kezd  tiltott szexuális  kapcsolatot.

  Érdekes a filmben és zavarónak is hathat, hogy a színészek mimikája minimális.  Amikor először láttam, nem is értettem miért lett annyira sikeres, ugyanis elég vonatottan a cselekmény, ennek ellenére élvezettel néztem végig.  A filmben számos Simon and Garfunkel szám elhangzik, vagyis egész pontosan három, azok viszont folyamatosan ismétlődnek – az egyik leghíresebb ezek közül a The Sound of Silenc”. A film számos Oscar-jelölést begyűjtött, de csak a legjobb rendezésért kapta meg az aranyszobrocskát.

  Wunder Eszter

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon