MENÜ
 • Csodálatos világ: az Univerzum titkai képekben

  Az Európai Déli Obszervatóriumot 1962-ben alapították. Négy gigantikus teleszkópjukkal a világűr legcsodálatosabb, mindeddig ismeretlen részeit igyekeznek feltérképezni. Az NTT, a VLT, az ALMA és az E-ELT a Földön működő legnagyobb távcsöveknek számítanak. Ezeket a lenyűgöző képeket készítették.

  Az első fotón a Carina-csillagköd látható, amely az északi égbolton található egyik legnagyobb csillagköd. A fotó azért is érdekes, mert eltűnőben lévő és újszülött csillagok is láthatóak rajta. A VLT, azaz Very Large Telescope névre keresztelt távcső készítette, amely Chilében található.

  Fotó: ESO/T. Preibisch / Rex Features

   

  Ezen a képen a Puppis-csilagképet láthatjuk, amely az egyik legrégebbi csillagkép, az Argo Navis egy része. Tekintélyes kora ellenére ez a csillagkép az egyik legtermékenyebb: folyamatosan újabb és újabb taggal bővül, melyeket a gigantikus, emberi ésszel felfoghatatlan gáz és porfelhők táplálnak. A színes fotó közepén a Haffner 18 csillagköd, jobb oldalán a Haffner 19 látható. A középen látható nagyobb, fényes csillag pedig a HD64315, amely egy fiatal, erős csillag és nagyrészben ő felelős a köd szerkezetének kialakításáért.

  Fotó: ESO / Rex Features

   

  Ez a három színű összeállítás a Rák-csillagképet mutatja be, amely tulajdonképpen egy szupernova robbanásának eredménye. Körülbelül hatezer fényév távolságra található, közepén egy neutroncsillaggal, amely körülbelül harmincszor fordul meg saját tengelye körül másodpercenként. A képen látható zöld fényt a felrobbant csillagból kilövellt hidrogén okozza, a kéket pedig a rendkívül nagy mágneses energiával spirál alakban mozgó részecskék, amelyek tulajdonképpen a szupernova egykori magját képezték.

  Fotó: ESO/Rex Features

  A Dumbbell Csillagköd, azaz magyarul a “hülye formájú” csillagköd egy tipikus tulajdonságokkal bíró köd a Vulpecula csillagképben. A pontos távolság nem ismert, de körülbelül ezerkétszáz fényévre tippelik a tudósok. A csillagképet még 1764-ben fedezte fel egy francia asztronómus, Charles Messier. Ezért a csillagködöt hivatalos nevén Messier 27-nek is nevezik.

  Fotó: ESO/ Rex Features

   

  (folytatása következik)

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon