MENÜ
 • Csirkeölő vírus pusztít

  Két új halálos vírustörzs alakult ki a csirkék légúti betegségeinek megelőzésére használt, három különböző vakcina génjeinek keveredéséből. Több tízezer szárnyas esett áldozatául a gyilkos kórokozóknak Ausztráliában.

  A várakozásokkal ellentétben a szárnyasok légzőszervi megbetegedései ellen használt háromféle oltóanyag nem szolgált gyógyírként a kezelt baromfik számára, sőt a halálos madáráldozatok száma jelentősen megemelkedett. A gyilkos vírustörzsek kialakulására azért volt lehetőség, mert a vakcinák élő vírusokat is tartalmaztak – magyarázta a történteket Joanne Devlin, a Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzője. A kórokozók és a vakcinák génjeinek ellenőrzése során derült fény arra a tényre, hogy az oltóanyagban használt és az újonnan létrejött vírustörzsek tulajdonképpen “rokoni kapcsolatban” állnak egymással.

  „Úgy találtuk, hogy a terepről származó vírusokat voltaképpen különböző vakcinavírusok genomjainak keveréke alkotta. Tulajdonképpen kombinálódtak, összekeveredtek” – mondta Devlin, aki egyébként a Melbourne-i Egyetem állatorvosi karának kutatója. A vírusok 2008-ban fejlődtek ki, egy évre rá, hogy a korábban a megbetegedéssel kapcsolatban használt két helyi gyártású vakcina mellett egy európai oltóanyag is piacra került Ausztráliában. A fertőző gégehurut világszerte megjelenő kór, ami megbetegíti a szárnyasokat, bosszúságot okozva ezzel az állattenyésztőknek. Tünetei közé soroljuk a madarak köhögését, prüszkölését, légzési nehézségeit. A fertőzött állatok kb. 5%-a el is pusztul a betegségben.

  A vakcinák keveredéséből származó két új vírustörzs azonban még ettől is jóval veszélyesebb. Ausztrália két jellemzően csirketenyésztő államában – Dél-Walesben és Victoriában – a szárnyasok akár 17%-a is elpusztult. Devlin elgondolása szerint a kórokozók halálos kombinációja úgy jöhetett létre, hogy az egyik csirkét beoltották valamelyik vakcinával, majd később valamiféleképp ki volt téve egy másik fajta oltóanyagnak is. A kutatók tájékoztatták az ausztrál mezőgazdasági hatóságokat az eredményekről, ahol épp egy megelőzési akciótervet igyekeznek kidolgozni. „Ha egy madárpopulációban csak egyetlen vakcinát használnak, az vélhetően megelőzi a különböző vírusok kombinálódását” – közölte Devlin. Csak idő közben nehogy elterjedjen a vakcinák egyik újabb változata is.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon