MENÜ
 • Csillagfény nyolc milliárd évvel ezelőttről

  Azt mindig is tudtuk, hogy a galaxis és a világegyetem kutatása varázslatos csodákkal tarkított, misztikus utazás. A közeljövő pedig talán minden eddiginél ámulatba ejtőbb felfedezéseket hozhat.

  Megszámlálhatatlan, emberi ésszel felfoghatatlan galaxist utaztak át azok a fénysugarak, amelyek végül utat találtak, hogy egy chilei hegy tetején lévő hatalmas, Dark Energy Camera névre keresztelt szerkezetbe ütközzenek, mely rögzítette őket.

  A fény talán magában rejti a választ a fizika legkínzóbb kérdésére, mégpedig, hogy miért tágul egyre gyorsabban az univerzum. Mert habár az úgynevezett sötét anyag a galaxis körülbelül 75%-át teszi ki, a kutatók a mai napig nem tudták pontosan megfogalmazni, mi is ez tulajdonképpen. Pedig úgy tűnik, ez a misztikus dolog okozza a világegyetemünk tágulását. Felfedezése és tudományos bizonyítása pont ezért 1998-ban három nagyszerű tudós számára hozott Nobel-díjat.

  A DES, azaz a Dark Energy Survey nevű szervezet nyolc év alatt építette meg a szóban forgó kamerát, mely a napokban először fogott galaxison túli fényt. A telefonfülke méretű eszköz a kategóriája eddig épített legerősebbike, amely akár százezer galaxisnyi távolságból is képes fényt észlelni, nyolc milliárd fényévnyi távolságban. Az 570 megapixeles kamera projektjének egyik vezetője, Ofer Lahav szerint a felfedezés “egy lépéssel közelebb visz minket ahhoz, hogy megértsük a világ egyik legnagyobb rejtélyét, a sötét anyagot.”

  Ez a szerkezet azt hivatott feltárni, hogy milyen körülmények között született, illetve milyen végzetre van ítélve galaxisunk. Az első siker, mely a kamera megfelelő működésének bizonyítéka, további kutatásokra buzdítja a tudósokat. Elmondásuk szerint ez lesz a valaha volt legnagyobb galaxisokat megcélzó tudományos kutatás, mely formájuk és pozíciójuk vizsgálata alapján igyekszik azok jellegzetességeiről és fizikai tulajdonságairól a lehető legtöbb információt összegyűjteni.  Ennek alapvetése az a sötét energiának,  – vagy sötét anyagnak –  nevezett fizikai folyamat, melyről eddig nagyon kevés információval rendelkeztünk.

  A kutatás meghatározó része a benne résztvevők szerint igazán decemberben veszi majd kezdetét, amikorra a kamera már túllép a tesztelési fázison és szignifikáns eredmények felmutatására lesz képes. Az előzetes becslések szerint ekkor veheti kezdetét az a hosszas kutatási folyamat, mely során remények szerint az égbolt egynyolcadáról teljes képet kaphatunk, magába foglalva mintegy háromszáz millió galaxis és négyezer szupernova teljes feltérképezését és további százezer helyzetének pozicionálását.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon