MENÜ
 • CsakADanitÉrdekli – Walt Disney

  Egy mesés új világ megteremtője

  Walter Elias Disney 1901 decemberében született Chicagóban, egy szegény kanadai bevándorló család negyedik gyermekeként. A kis Walt élete nem volt leányálom. Kemény munka és vasszigor töltötte ki, játékra, barátokra nem jutott ideje. Hétévesen hajnali fél négykor már dolgozni indult, újságokat hordott ki. Egy ideig egy idilli farmon is éltek, ez volt gyerekkora legszebb időszaka.

  131025_waltdisney3

  A rajzolás iránti vágya is itt mutatkozott meg először, amikor egy kátrányos hordó segítségével kidekorálta házuk falát. 16 évesen idősebbnek hazudta magát koránál, hogy az első világháborúban részt vehessen a Vöröskereszt munkájában. A játszástól megfosztott, korán érő kisfiú emellett jó üzleti érzékre tett szert, s 1919-ben úgy döntött, a misztikusan hangzó reklámgrafikusi pályára lép – apja nem túl nagy örömére.

  Saját alapítású cégeikkel azonban tönkre mentek, a bérmunkákért kevés pénzt kaptak, a nagy stúdiók pedig vagy kidobták vagy lenyúlták a rajzfilmfiguráikat (Oswaldot, a mázlista nyuszit például csak 2006-ban tudta visszavásárolni a Disney a Universaltól). Walt 1923-ban úgy döntött, testvérével, Roy Disney-vel saját animációs céget alapít Hollywoodban.

  Innentől egymást követték a sikerek és kudarcok. Kacagráf címmel szatirikus kisfilmeket gyártott, amelyeket mozikban vetítettek, majd ezen a néven indította el saját vállalkozását is. Az anyagi nehézségek miatt gyakran szorult hitelekre: a borbély a rajzaiért ingyen vágta a haját, mások hiteleztek neki ételt, vagy egyszerűen elengedték a tartozásait.

  A rajzfilmgyártás az 1920-as évek elején még rendkívül fejletlen iparág volt, amikor nagy kockázatot jelentett egy cartoon network ötlete. Walt mégis emellett tette le névjegyét és számos technikai újítást vitt véghez. A rajzfilmgyártók rájöttek, hogy az állatok szerepeltetése könnyebb, és jobban is fogadja a közönség (ezt évtizedekkel később Garfield alkotója is igazolni tudta), ráadásul a rajzfilmfigurák elnyűhetetlenek, így aztán a végtelenségig kalapálhatják egymást.

  Miki egér 1928. november 18-án kelt életre, Donald kacsa pedig 1934. június 9-én. Miki egér először Mortimer néven futott, de amikor Disney megmutatta a rajzot feleségének, az asszony felvetette, hogy a komoran hangzó Mortimer helyett legyen egyszerűen csak Miki (Mickey).

  A rajzfilmben bármi megtörténhet a szereplővel. Meg sem gyűrődik, ha átmegy rajta a vonat, vagy dacolva a gravitáció törvényeivel, nem zuhan bele a szakadékba sem. A némafilm válságba kerülése a húszas-harmincas években begyűrűzött a rajzfilmgyártásba is, anyagi és művészeti krach formájában. Ekkor kezdtek el a filmekbe kakaót adni, azaz meghangszerelni, melyben Disney cége elöl járt. Miki egér az alkotó szerint éppen a hangosításnak és a technikai újításoknak köszönhette a sikerét, hangja sokáig maga Disney volt.

  Noha Disney nem csak rajzolóként és filmrendezőként, hanem producerkét is ténykedett, akadt olyan filmje, amit nem szeretett. Ilyen volt az Alíz Csodaországban és a Pán Péter. A Bambi és a Dumbo volt a kedvence. 35-ik születésnapja alkalmából bátyja, Roy arra biztatta a Disney-alkalmazottakat, hogy köszöntsék meglepetéspartival. Két animátora úgy vélte, hogy stílusos ajándékot ad: készítettek egy rövidfilmet Miki és Minnie egér szerelmének beteljesüléséről. Amikor Disney meglátta az alkotást, nevetve megkérdezte, hogy kinek köszönheti. Miután jelentkezett a két „elkövető”, kirúgta őket.

  131025_waltdisney2

  Disneyt amúgy magányos farkasként tartották számon. Kevesek felé kötődött érzelmileg, egyik bátyja és később a felesége, gyerekei álltak csak igazán közel hozzá. Disney lélekben megmaradt örök gyereknek, megszállottan rajongott a vasutakért, felnőttkorában is legkedvesebb szórakozása a kerti kisvasút volt, melyen minden házába látogatót megutaztatott.

  Ő még egyedüli célközönségének a gyerekeket tartotta. Gazdasági szempontból egyébként rendkívül jó döntésnek bizonyult a mesegyártás, hiszen a klasszikus történeteket bármikor le lehetett porolni, nem mentek ki a divatból. Az is a rajzfilmeknek kedvezett, hogy 1940 után a gyerekek száma jelentősen megnőtt: Amerika lakosságának egyharmada 14 éven aluli gyerek volt (ma ezt nevezzük Baby boomnak). Másrészt Hollywood ekkor lépett a „nagykorúság útjára” is, vagyis egyre jobban divatba jött a meztelenség és a szexualitás ábrázolása, amely kíváncsiságot, de zavart is
  okozott a nézőkben. Ennek köszönhetően megnövekedett a tömegigény az úgymond családbarát filmekre is, ami szintén Disney malmára hajtotta a vizet.

  131025_waltdisney4

  Disney pályája csúcsán, 65 évesen halt meg dohányzás miatt kialakult tüdőrákban. Hamvait a Csendes-óceánba szórták.

  Hagyatéka több mint 400 rövidfilm, 22 egész estés rajzfilm és több tucat producerként jegyzett játékfilm, az aláírása – amelyet egyébként nem is ő, hanem egy munkatársa tervezett – ma már milliárdokat jövedelmező védjegy. Walt Disney a 26 Oscar-díjával (plusz a hét törpéért kapott 7 mini-Oscarral) máig egyéni csúcstartó a díj történelmében – életében összesen 59 alkalommal jelölték. Az utolsó animációs film, amin saját kezűleg dolgozott, A dzsungel könyve volt.

  131025_waltdisney1

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon