MENÜ
 • CsakADanitÉrdekli – Tonga

  És a világ legkövérebb királya

  Gyerekkoromban szomjaztam a tudást. Volt egy világatlaszom és egy másik, a csillagászatról. Felváltva lapozgattam hol az egyik, hol a másikat. Elvarázsoltak a számok. Mennyi az Uránusz felszíni hőmérséklete, mennyi Németország népsűrűsége, mi a fizetőeszköz Suriname-ban, hány hold kerint a Szaturnusz körül.  Azonban mint annyi más fiatalnak, az igazi szórakozást, már-már szellemi onanizálást a fővárosok memorizálása jelentette. Mámorosan, megrészegülten, ahogy a kutya lefetyeli a hideg vizet a negyvenöt fokos nyári hőségben, olvastam fel őket édesanyámnak, aki végtelen türelemmel hallgatta, hogy Madagaszkár fővárosa Antananarivo, Burkina Fasóé pedig Ouagadougou. Nem mellesleg ugyanebben az országban található egy Dani nevű város, közvetlenül Dori mellett.

  A kihívást többek között Óceánia szigetvilága jelentette. Fidzsi, Mikronézia, Kiribati, Nauru, Tuvalu, Palau, Vanuatu. És Tonga. Benyovszky Móric és Lomb Kató után ma erről az országról szeretném osztani Nektek az észt. Zárójelben jegyzem meg, hogy a nevének kimondásakor nálam minden egyes alkalommal automatikusan egy tanga képe ugrik be.

  Tonga az utolsó polinéz királyság Délkelet-Ázsiában. Felséges uralkodóját természetesen népének rajongó szeretete veszi körül. Az 1918 és 1965 között uralkodó III. Tupou Salote királynő egy alkalommal magával II. Erzsébet királynővel együtt ment autón a londoni Westminster Apátságba és ezzel örökre feltette Tonga nevét a világ térképére. E történelmi jelentőségű esemény mellett a szigetlakók arra is nagyon büszkék, hogy országuk pontosan a Nemzetközi Választóvonalon (Dateline) fekszik. “Az egész világon mi üdvözöljük először a felkelő napot” – mondogatják. Egyike a természet különös ellentmondásainak, hogy legnevezetesebb madaruk átalussza ezt a nevezetes pillanatot.

  A sziget egész lakossága keresztény, de ezen belül nagy a változatosság. Anglikánusoknak, pünkösdistáknak, Jehova tanúinak, wesleyánusoknak megvan a maga temploma. Állítólag a tongaiaknál nehezen lehet szívélyesebb emberekkel találkozni. Nemhiába nevezte el James Cook kapitány a földjüket a Barátság Szigetének 1777-ben. Az ország 150 szigetének csupán körülbelül a harmada lakott, a főváros, Nukualofa a legnagyobbon, Tongatapun található. Nagy dolgokra, metropoliszra persze véletlenül se gondoljunk, körülbelül hetvenezer ember lakja és ez ott már brutális szám! Főleg hogy a második helyezett akkora mint egy nagyobbacska magyar falu.

  Az emberek sajnos az egész ócániai szigetvilágban igen jó húsban vannak és ez alól Tonga sem kivétel. Nem véletlen egybeesés, hogy a 2006-ban elhunyt IV. Tupou Taufa’ahau (nagyon kellett figyelnem, hogy jól írjam le a nevét) király saját kategóriájában, a maga 209 kilójával abszolút győztesnek számított. Pedig fiatalon még igen vállalható volt (képet a szemrevaló sportemberről láss lejjebb).

  1988-ban az uralkodócsalád egyik tagja megkereste a Japánban élő Doma-Mikó Istvánt festőművészt, hogy megfestené-e a király portréját, mert akik eddig próbálkoztak, nem nyerték el az uralkodó tetszését. Doma-Mikó munkájával viszont annyira meg volt elégedve Taufa’ahau király, hogy1989-ben kinevezte udvari festőjévé.

  A magyar festőművész állítása szerint a király sokat tudott Magyarországról és a magyarokról, hiszen már a nagyapja, II. Tupou György is jó kapcsolatokat ápolt Ferenc Józseffel. Doma-Mikó így foglalta össze az uralkodó ismereteit rólunk: “Elsősorban az uralkodóink érdekelték, főleg Mátyás király, akinek históriáiból többet le is fordítottam számára. Az idős uralkodó imádta a magyar történelmi filmeket. Megesett, hogy egymás után négyet is megnézett a tőlem kapott DVD-kből, amiket valóságos gyűjteménnyé rendszereztetett. Az Egri csillagokat még könyv formában is elolvasta. Az uralkodópár, a hercegek és hercegnők megkedvelték a magyar konyhát, minden jelentősebb ételünket ismerik már…”

  A rögbis mez nem véletlen, a tongaiaknak ez a nemzeti sport. Olyannyira bele vannak szerelmesedve, hogy a lakosság 20%-a aktív sportoló. A 2003-as ausztrál és a 2007-es francia világbajnokságra is bejutottak. A világranglistán az ország a 17. helyen áll, ezen fellelkesülve nemrég egy rögbistadiont is elkezdtek építeni.

  A nép a take it easy vallja, nem nagyon sietnek el semmit se. Talán nem véletlen, hogy az egész világon ebben az országban fordul elő az egyik legritkábban magas vérnyomás és gyomorfekély. Belegondolva, ha véletlenül  egyszer majd arra lennék kényszerítve, hogy az óceánparton éljek egy olyan országban, ahol egész évben finom az idő, akkor lehet én is inkább azzal foglalkoznék, hogy nagyokat egyek és szép barna legyen a bőröm, nem pedig azzal, hogy szegény biciklim szeptember óta várja a folyosón, hogy elvigyem a szervízbe.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon