MENÜ
 • CsakADanitÉrdekli – Teddy Mackó

  Egy világ plüssjátéka

  Ki tudná elképzelni a világot játékmackók nélkül? Manapság hihetetlenül hangzik, hogy volt idő, amikor még nem léteztek. Ahogy – rémisztő belegondolni is – volt az emberiségnek olyan szakasza, amikor internet és WIFI sem létezett.  Visszakanyarodva témánkhoz: a játékmackók meglehetősen fiatalok a gyermekjátékok körében, és valójában széles körben csak a XX. században terjedtek el. Ami engem ebben az egész habos-babos sztoriban mindig is a leginkább érdekelt: honnan kapták a macik a nevüket?

  Teddy-Bear-Wallpapers-18

  1902-ben Theodore Roosevelt az Amerikai Egyesült Államok akkori elnöke vadászaton járt Mississippi államban. Mint ahogy azt a Washington Post tudósítója leírta, az elnök vadászai nyomon követtek, és lasszóval befogtak egy szikár, fekete medvét, majd egy fához kötözték. Hívták az elnököt, de amikor az a helyszínre ért, nem lőtte le a kikötött, kimerült medvét. Korrekt volt, sportszerűtlennek találta a helyzetet.

  A névadó

  A névadó

  Másnap, november 16-án, Cliffor Barryman, a Washington Star vezető karikaturistája a címlapon megörökítette az esetet (a képet lásd lejjebb). Barryman úgy ábrázolta Rooseveltet, hogy az a puskáját maga előtt tartva, hátat fordít a medvének, és arcán az elutasítás látszik, amint éppen megtagadja a trófea lelövését. A karikatúra alsó részén a következő felírat található: “Határvonalat húzva Mississippiben” – mely e vadászeseményt összeköttetésbe hozta egy korabeli politikai vitával, amit most nem emlegetnék fel, mivel még engem sem érdekel.

  Névtelen

  A karikatúra

  A karikatúra egyből nagy érdeklődést váltott ki. Brooklyn-ban például az áldott jó Morris Michtom kereskedő két játékmackót tett ki üzlete ablakába. A mackókat felesége, Rose készítette fagyapottal kitömött plüssből, fekete cipőgombokból készítve szemeket nekik. Michtom felismerte az új játék azonnali népszerűségét és Roosevelt-től személyesen engedélyt kért és kapott, hogy a medvéket róla nevezze el Teddy mackóknak. Innen pedig, mint egy modern kori vírusvideó, úgy terjedt el aztán a név Új-Zélandtól a Feröer-szigetekig.

  cute-little-teddy-bear

  Először a Butler Brothers áruházláncnál, majd 1904-től a Sears Roebuck áruházláncnál lehetett kapni a Morris Michtom féle teddymackókat. A Moriss Michton játékgyár fellendült, és 1907-től mint The Ideal Toy Corporation vált egyre ismertebbé. Jó üzleti érzéke ellenére Morris Micthom két hibát követett el: nem szabadalmaztatta a játék mackót, és nem helyezte védjegyoltalom alá a Teddy Bear mackókat. Ennek megfelelően mind több és több gyártó követte a jövedelmező példát és gyártott nagyon hasonló játék mackókat – manapság is.

  girl-teddy-bear-profile-picture-dp-9_large

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon