MENÜ
 • CsakADanitÉrdekli – Repülős Gizi

  A tolvajok királynője

  Kosztor Sándorné Bodnár Gizella élő legenda. Ha van a magyar kriminalisztikának koronázatlan királynője, akkor az egyértelműen ő. Noha nem volt távoli ország királya, sem tizenhat nyelven beszélő szinkrontolmács, különleges helye van a magyarok szívében. Whiskys rabló ő, csak töpörödöttebb, idősebb és nő. Néni.

  A második világháborút követően, az ötvenes években a magyar légi közlekedés még teljesen más képet mutatott. Tehát nemcsak napi nettó három külföldi városba lehetett eljutni Budapestről és vissza, hanem belföldi járatok is működtek nap-mint-nap, többek között Győrbe, Debrecenbe, Szombathelyre, Pécsre, Szegedre. Olyanok, mint ez:

  Enyhe kifejezést használok, ha azt mondom, hogy Kosztor Sándorné élt a lehetőséggel. Reggelente felébredt budapesti lakásában, felszállt egy belföldi járatra és nekivágott Győrnek, Debrecennek, Szombathelynek, Pécsnek, Szegednek. Az aktuális vidéki nagyvárosban pár óra leforgása alatt kifosztott néhány lakást és az esti járattal visszatért Budapestre. Csomagja ekkorra azonban már mindig tömve volt ékszerekkel. Elsősorban aranyékszerekkel.

  A legenda része, hogy így vagy úgy, de pár évtized leforgása alatt minden megyébe eljutott, mindenhol kirabolt pár lakást, családi házat. Noha a fekete-fehér rendőrségi képen is ártatlan, visszafogott, szemüveges hölgynek tűnik, azért az igazságszolgáltatás könyörtelen karjai őt is elérték. Az elmúlt harminc évben 22 és fél év fegyház- és börtönbüntetést kapott, amelyből 17-et becsülettel le is ült.

  Hiába a lebukások és a rengeteg rács mögött töltött idő, a tolvajok királynője nem tudott felhagyni szokásával. Újra és újra a rossz útra tért. Az asszony nem ismeretlen a külföldi hatóságok előtt sem, lopott már Nyugat-Európa nagyvárosaiban, így Londonban és Amszterdamban is. Párizsban ugyanakkor egy teljesen másfajta tehetségét csillogtatta meg. Magyarnóta-énekes volt.

  Teltek az évek, Repülős Gizi ereje és kitartása is fogyatkozni kezdett. Budapestet megunva pár évvel ezelőtt Komáromba költözött. Nyughatatlan vére azonban hajtotta. Öreg korával, és a vasút ingyenessé válásával új távlatok nyíltak meg. Az asszony ugyanis leporolta álkulcsait, és ha nem is repülővel, de vonattal újra elkezdte beutazni az országot. A most 86 éves hírhedt besurranó nagyit 2009-ben és 2011-ben is letartóztatták tolvajlás vádjával, 2012-ben pedig Szegeden és Kapuváron is folyt eljárás ellene.

  2009 januárjában Komáromban például egy családi házba akart betörni, de a ház tulajdonosa észrevette és azonnal riasztotta a rendőrséget. Ezután még többször próbálkozott lopással. Sőt, arra is volt példa, hogy kutya segített a megtalálásában. Az asszony az álcázás fifikás mestere is. 2006-os elfogásakor a szállodai szobájában két parókát is találtak nála, a lopott ékszereket pedig pamutgombolyagokba rejtette el. 2007-ben életrajzi regénye jelent meg A tolvajok királynője címmel, melyet állítása szerint a benne foglalt igazságok miatt betiltottak.

  Repülős Gizi elmondása szerint azonban a körülötte kialakult legenda mesterségesen táplált. Az asszony úgy fogalmazott, hogy a rendőrök egyetlen, a férje nevére szóló repülőjegyet találtak nála egy nyomozás során, s ebből kiindulva akasztották rá annak idején a Repülős Gizi nevet. Szándékosan kirakat ügyet akartak kreálni ellene, amihez jól jött a könnyen megjegyezhető ragadványnév. A miskolci születésű asszony állítása szerint gyermekkorában agyhártyagyulladást kapott, ennek mellékhatásaként jelentkezett nála a kleptománia.

  Idén nyolcvanhat esztendős. Jelenleg szabadlábon van.

  Ajánló

  Újabb 50 nevet jelentett be a STRAND

  Íme a Nickelodeon’s Kids’ Choice Awards 2020 jelöltjei

  Sziget: itt az első nyolcvan fellépő