MENÜ
 • CsakADanitÉrdekli – Pu Ji

  Az utolsó kínai császár

  Kína 532-ik – és egyben utolsó – császára, az 1931 után létrehozott, japán fennhatóság alatt álló bábállam, Mandzsukuo uralkodója. Pu Ji, aki alig kétévesen ülhetett fel a császári trónra, változatos élete, börtönévei és a kommunista rendszerben betöltött szerepe folytán a XX-ik századi Kína egyik legérdekesebb történelmi alakjának számít, akinek életét számos író és filmrendező is feldolgozta.

  Pu Ji 1906 februárjában, Pekingben látta meg a napvilágot, mint a nagy hatalmú Zaifeng herceg legidősebbik fia. 1908-ban az özvegy uralkodónő elhunyt. Végrendelete értelmében a főhatalmat az ekkor mindössze kétéves Pu Ji örökölte, akit 1908 decemberében be is iktattak méltóságába, miközben apja, Zaifeng gyakorolta mellette a régensi hatalmat. A gyermek uralkodó regnálása azonban nem tartott sokáig, ugyanis az 1911 októberében kirobbanó kínai forradalom megingatta trónját. 1912 februárjában lemondott trónjáról, ezzel a Mandzsu-dinasztia – és a császárság – kora örökre véget ért a több ezer éves múltra visszatekintő Kínai Császárságban.

  A fiatal uralkodó a trónfosztás után még évekig a Tiltott Városban – a kínai császárok hagyományos lakhelyén – élt, miközben a köztársaság kormánya úgy bánt vele, mint egy idegen uralkodóval: a gyermek évjáradékot kapott az államtól, amiből még mindig királyi módon élhetett. Pu Ji alig töltötte be tizenegyedik életévét, amikor 1917-ben egy hadúr, Zhang Zhun 11 napra ismét felültette őt a császári trónra, ám visszatérésének lehetősége általános tiltakozást eredményezett. Az elszigetelten nevelkedő uralkodót 1924-ben aztán száműzték a Tiltott Városból, ekkor a japán területnek számító Tiencsinben talált otthonra.

  Pu Ji 1931-ben került ismét uralkodói pozícióba, amikor a japánok az általuk meghódított Mandzsukuo bábállam császárának kiáltották ki. Tisztázatlan, hogy a megalázó szerepet vajon önként vállalta -e – egyesek szerint ő kérte levélben kinevezését a japán hadügyminisztertől – vagy kényszernek engedelmeskedett, mindenesetre 1931 novemberében elfoglalta a főbiztosi széket, 1934-ben pedig megkoronázták. Pu Ji második császársága a valóságban inkább házi őrizet volt, mivel a háborús évek alatt soha nem szólhatott bele a bábállam irányításába, a magánéletben pedig számos megaláztatást kellett elviselnie a hadsereg vezetőitől.

  2142868997699796751

  A koronázás dacára a hódítók szinte a legapróbb ügyekben is ellenőrizték, és terrorizálták őt, miközben úton-útfélen kinyilvánították alsóbbrendűségét Hirohito japán császárral (aki egyébként nagyon nagyon sokáig uralkodott Japában, 1926-tól egészen 1989-ig) szemben. Pu Ji uralkodása 1945 augusztusáig, a hadsereg összeomlásáig tartott. Ekkor a Kínából visszavonuló japánok megkísérelték a szigetországba szállítani az uralkodót, de a szovjet Vörös Hadsereg augusztus 16-án foglyul ejtette őt.

  Pu Ji, miután tanúként szerepelt a távol-keleti háborús bűnösök tokiói perében, a következő éveket egy szovjet átnevelő táborban töltötte, majd 1949 után – a kommunista Kína első számú vezetője, Mao Ce-tung külön kérésére – Sztálin rendelkezése nyomán visszakerült Kínába. Itt újabb tíz év börtönbüntetéssel sújtották. Az egykori császár – mint háborús bűnös – Fushunban, majd – a koreai háború alatt – Harbinban raboskodott, ahonnan Mao speciális engedélyével, 1959-ben szabadult.

  kougou

  Az utolsó mandzsu császárból a Kínai Népköztársaság egyszerű polgára lett, aki – természetesen a hatóságok felügyeletével és a propagandaszervek kereszttüzében – előbb egy kertészetben, majd egy állami szervnél – az egypártrendszert felügyelő Kínai Népi Politikai Tanácsadói Konferencián – kapott szerény állást. Pu Ji 1962-ben ötödször is megházasodott, feleségül vett egy kórházi ápolónőt. Így ő lett az egyetlen mandzsu császár, aki kínai nővel kötötte össze az életét.

  10296479_983111

  A kommunista állam vezetői nyomására az utolsó kínai uralkodó a hatvanas években megírta önéletrajzi regényét, mely kínai nyelven az Életem első fele címet viselte. A hányatott sorsú, szinte egész életében felügyelet alatt élő császár 1967 októberében, gyermektelenül fejezte be életét. Az azóta eltelt négy évtizedben Pu Ji – főként önéletrajzának köszönhetően – világhírre tett szert. Magyarországon buddhista templom őrzi emlékét.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon