MENÜ
 • CsakADanitÉrdekli – Madeleine Albright

  Az USA első női külügyminisztere

  Politikusokról írni soha nem egyszerű. Legalább annyira megosztja az embereket, mint a foci, vagy a WC-papír dilemma. Akad azonban néhány – tényleg nagyon kevés – igazán szerethető politikus, akiket érdemes megemlíteni itt, a CsakADanitÉrdekliben is. Mint Madeleine Albright.

  Marie Jana Korbelova 1937-ben született Prágában. Apja zsidó származású csehszlovák diplomata volt, aki hazája német megszállása idején, 1938-ban a belgrádi nagykövetségen szolgált. A család aztán Londonba menekült. Albright nagyszülei koncentrációs táborban pusztultak el, erről és zsidó származásáról a diplomata-asszony saját bevallása szerint csak ENSZ-nagyköveti kinevezése után értesült. Édesapja a háború után az új Csehszlovákia belgrádi nagykövete lett, lánya pedig egy svájci intézetben tanult. Ekkor vette fel a Madeleine nevet – anyai nagyanyja hívta így gyerekkorában.

  Bill Clinton Giving Announcements of New Staff

  Az 1948-as kommunista hatalomátvétel után a család az Egyesült Államokban kért politikai menedékjogot. Madeleine, aki 1957-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot, 1959-ben politikatudományi szakon fejezte be az egyetemet, s még abban az évben hozzáment a sajtómágnás családból származó Joseph Albrighthoz. A házasság, amelyből három lány született, 1982-ben válással ért véget. Albright, aki anyanyelvén és az angolon kívül oroszul, lengyelül és franciául is folyékonyan beszél, 1968-ban a Columbia Egyetemen filozófiából és politikatudományból doktorált, 1975-ben a PhD fokozatot is megszerezte.

  Madeleine Albright Visits Czech Republic

  1968-tól szervezett jótékonysági eseményeket és adománygyűjtéseket, bizonyítva vezetői képességeit, egyben kiváló kapcsolatokra is szert tett. Az 1992-ben megválasztott demokrata elnök, Bill Clinton 1993-ban Albrightot nevezte ki az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének. A diplomáciai posztot 1997-ig töltötte be. Albright már ekkor kitűnt határozottságával és szókimondásával: megvétózta például a szerintem nagyon vicces nevű Butrosz Butrosz Gáli ENSZ-főtitkár újjáválasztását. Bill Clinton második elnöki ciklusa megkezdésekor, 1997. január 23-án őt nevezte ki az Egyesült Államok 64-ik, egyben első női külügyminiszterének. Albright beiktatás utáni egyik első dolga az volt, hogy felkeresett egy helyi iskolát és felolvasott egy olvasmányt, amelynek címe így hangzott: “A lányok mindent meg tudnak csinálni”.

  Madeleine Albright speaks at the Dayton Accords discussions held in New York

  Stílusa nyílt és szókimondó, olykor nyers volt, szívósan és egyenesen képviselte hazája érdekeit. Elszántan védelmezte az emberi jogokat, végső megoldásként akár fegyverrel is hajlandó volt fellépni népirtó diktátorokkal szemben. Jelentősen befolyásolta az amerikai külpolitikát a Közel-Kelet kérdésében, a koszovói háborúban támogatta a Szerbia elleni légicsapásokat, és első amerikai külügyminiszterként látogatott Észak-Koreába. Származásánál fogva élénk érdeklődést tanúsított Közép- és Kelet-Európa iránt, elkötelezett híve volt Magyarország, Csehország és Lengyelország 1999-ben történt NATO-csatlakozásának. Többször járt Magyarországon, külügyminiszterként 2000-ben.Visszavonulása után is aktív maradt, tanított a Georgetown Egyetemen, de a politikában is hallatta szavát. 2002-ben felröppent a hír, hogy szerepet vállalna a cseh belpolitikában, de ezt ő határozottan cáfolta.

  Madeleine-Albright1

  Ma is szüntelenül úton van, előadásokat tart, amelyeket a közvetlenség, a humor és a személyes hangvétel jellemez. Híres brossgyűjteménye van: a diplomata-asszony annak idején mindig viselt melltűt, amelyet hangulatának, üzenetének megfelelően választott ki. (A léggömbös például könnyű, a méhes kemény tárgyalást jelzett előre.) A “melltű-diplomácia” olyan ismert lett, hogy amikor egyszer szónokként nyakláncot vett fel egy politikamentes eseményre, a rendezők ragaszkodtak hozzá, hogy azt cserélje brossra.

  Albright, former U.S. State Secretary and head of an international panel that is working to update NATO's mission statement, attends a meeting with members of Russia's Duma committee of foreign affairs in Moscow

  Leghíresebb mondása: “Egészen különleges hely van a pokolban azon nők számára, akik nem segítenek más nőkön.”

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon