MENÜ
 • CsakADanitÉrdekli – I. Ranavalona

  Egy uralkodó, aki népe harmadát irtotta ki

  Afrika szinte ontja, spricceli ki magából az érdekesebbnél érdekesebb történelmi személyiségeket. Vannak közöttük elborult agyú, vagy éppen istenként tisztelt császárok, jóságos politikusok, és mindezeken felül még magyar származású uralkodóval is gazdagodtak az évszázadok folyamán. (Azzal azért remélem mindenki tisztában van, hogy a hasonló jellegű visszautalásokat azért csinálom ám, hogy azok, akik valamiről lemaradtak az elmúlt hónapokban, azok szépen következetesen bepótolhassanak mindent.)

  Mai hősnőm nem a semmiért érdemelte ki a mindannyiunk szívét azonnal átmelengető Ranavalona, a Kegyetlen, vagy őrült királynő és a női Caligula neveket. Korai életrajzának fejtegetését főleg nevek teszik ki, bődületesen hosszú nevek. Andriantszalamandzsaka herceg és Rabodonandriantompo hercegnő legidősebb lányaként Rabodoandrianampoinimerina néven látta meg a dél-afrikai napot 1782-ben az ország fővárosában, Antananarivoban. (Ez amúgy kisgyerek korom óta a második kedvenc főváros-nevem. Az első Ouagadougou.)

  Tudni kell, hogy főszereplőnk lánykorában Madagaszkár még nem volt egységes állam, több kisebb-nagyobb királyságra volt felosztva. Az egyik ilyen királyság volt az imerinai, amelynek véletlenül épp Ranavalona nagybátyja, Andrianampoinimerina volt a királya. Nem minden hátsó szándék nélkül magához édesgette unokahúgát, akit aztán össze is házasított fiával, I. Radama királlyal. Utóbbi volt az, aki Madagaszkár történelme szempontjából nagyon jelentős tettet hajtott végre: egyesítette az országot és az első, a külföld által is elismert királya lett.

  A magánéletében már kevésbé volt jófej, például kivégeztette főfelesége (Igen, tehát több is volt neki, tizenkettő egész pontosan, a főfőfeleség azonban a mi Ranavolánk volt mindig is) szüleit. Teltek az évek és a családalapítás, trónörökös összehozása is egyre fontosabb feladattá vált. A kínos az volt, hogy gyakorlatilag mindenki potyogtatta a király gyerekeit, kivéve a főfeleség, aki ezért – ellesve férje bevált módszerét – többet meg is gyilkoltatott közülük, volt, amelyet négy hónaposan.

  Férje aztán alig negyven esztendősen váratlanul elhunyt. Rosszmájú híresztelések szerint szifiliszben, ami tizenkét menyecske esetén simán benne lehetett a pakliban. A káoszt kihasználva Ranavalona a hadsereg segítségével a trónra lépett. Biztos ami biztos alapon kivégeztette az egész családot. Nem kímélt senkit, még anyósát sem. A következő évben megkoronázták, nem sokkal később pedig egészséges fiút szült. Hogy kitől, az máig rejtély, találgatások vannak csak arról, vajon melyik katonaszerető lehetett a szerencsés.

  I. Ranavalona királynő trónra lépése után kezdődött aztán az igazi rémtörténet. Az hagyján, hogy visszavonta megboldogult férje összes haladónak minősülő intézkedését, a keresztény vallást először betiltotta, majd kivégeztette a misszionáriusokat. Volt, akiket meg is kínoztatott, például az úgynevezett “progresszív amputálás” bevetésével, ami nem tudom mi lehet pontosan, de biztos nem vasárnap délutáni piknik az óceánparton. Az országot bezárta a Nyugat előtt, és az európai befolyást visszaszorította, így őrizve meg országa függetlenségét.

  Kellő tökösséggel megáldva rengeteget harcolt az angolokkal és franciákkal, akiknek katonái nehezen viselték a dél-afrikai klímát, a maláriával fertőzött szúnyogokról nem is beszélve. A lefejezett katonák skalpjai pedig ékes díszeivé váltak a madagaszkári óceánpartnak.

  Uralkodásának ideje alatt egyes feltételezések szerint népének egyharmada halt meg. Kedvenc kivégzési módszerei közé tartozott a szikláról való levetés, illetve az élve megfőzés. Az európaiakat és a keresztényeket különös kegyetlenséggel üldözte. A törvényeket egy az egyben eltörölte. Helyette azok számítottak bűnösnek, akik túlélték egy különösen mérgező növény nektárjának elfogyasztását. Bizonyos szempontból ez elég durván hajmeresztő, másik szempontból viszont hihetetlen menő.

  Az afrikaiak és különösen a madagaszkáriak mégis tisztelik, hiszen országában fel tudta tartoztatni ideig-óráig a gyarmatosító törekvéseket. Nemzetközi tekintélyét jelzi, hogy Omán és Zanzibár szultánja is megkérte a királynő kezét, de Ranavalona mindet kikosarazta. 80 évesen, ágyban, párnák közt hunyt el.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon