MENÜ
 • CsakADanitÉrdekli – Bud Spencer

  Vízilabdásból filmlegenda.

  Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli 1929-ben született Nápolyban. Már világra jöttekor súlyos egyéniségnek számított a maga dagadék 6 kilójával. Két és fél évesen szökött meg elõször otthonról, nagy felfordulást okozva a békés családban. Nyolc évesen a helyi úszóklub tagja lett, ami meghatározta késõbbi sportolói karrierjét.

  131218_budspencer5

  Carlo édesapjának vasgyára volt a kikötõben, ám amikor az üzem elõtt horgonyzó hajó felrobbant, megpecsételõdött a vállalkozás és a családi vagyon sorsa. Tizenegy éves korában a család felkerekedett, otthagyták Nápolyt és Rómába költöztek. Az ifjú Pedersoli nagyon jól haladt az iskolában: ötévesen járta az első osztályt, és az ötödik osztályt kihagyva került a gimnáziumba. A középiskolában ismét kihagyhatott két évet, hogy tizenhat évesen már a római egyetem vegyészkarán tanuljon. A nõk korán felfigyeltek rá termete miatt, sokkal idõsebbnek látszott a koránál. Állítólag 14 évesen, egy piroslámpás házban került elõször közvetlen kapcsolatba a nõi nemmel.

  131218_budspencer3

  1947-ben a család elhagyta Olaszországot, Brazíliában éltek néhány évig, ezért Carlo kénytelen volt megszakítani a tanulmányait. 1950-ben tértek vissza Olaszországba, ahol a fiatalember folytatta sportolói karrierjét és félbemaradt tanulmányait – igaz, már nem vegyésznek, hanem jogásznak készült. Sportolói pályafutását még 1948-ban kezdte újra: mellúszásban rögtön olasz bajnoki címet szerzett. 1950-ben a 100 méteres gyorsúszás bajnoka lett egy perc alatti idővel.

  Ebben az évben az olasz vízilabda-válogatottal európa-bajnoki címet nyert, amelyet két évvel később olimpiai bronzzal toldott meg. 1956-ban, a melbourne-i olimpia után vonult vissza. Elvégezte ugyan a jogot, de mivel nem volt sok kedve a pályához, gondolt egyet és felült egy Venezuelába tartó repülőgépre. Két és fél évig autóút építésével foglalkozott az őserdőben, majd az Alfa Romeónál dolgozott Caracasban.

  Még Rómában ismerkedett meg későbbi feleségével, Mariával, akivel folyamatosan levelezett, míg haza nem utazott, hogy elvigye magával Venezuelába. Későbbi apósa (Giuseppe „Peppino” Amato filmes, többek között Fellini, De Sica, Rossellini és Fernandel filmjeinek producere) ellenezte az áttelepülést Dél-Amerikába, így a pár Rómában maradt: 1960-ban meg is tartották az esküvőt.

  131218_budspencer6

  Carlo ekkoriban dalokat szerzett, szövegeket írt, kisebb reklámfilmekben szerepelt, autót és festéket árult, de lassan beindult filmes pályája is. 1967-ben, vízilabdás karriere befejeztével forgatta elsõ westernfilmjeit immár Bud Spencer művésznéven. Legkedveltebb filmjeiben partnerével, Terence Hill-el verte laposra a gengsztereket, de önállóan – főleg a nápolyi Piedone felügyelő szerepében – is világszerte népszerű volt. Összesen 65 műben szerepelt.

  131218_budspencer

  Három gyermeke született: Giuseppe, Christine és Diamante. Megalapította a Mistral Air légitársaságot, és õ a tulajdonosa egy gyermekruhákra szakosodott textilgyárnak is, amelynek termékeit maga tervezi. Nevéhez fûzõdik a Bud Food étteremlánc is, amely olasz ételekre specializálódott.

  Születtek unokái is: Carlo, Nicolo és Alessandro. Bud Spencer szelíd lelkű, békés családapa, ám a mai napig nem hagyott fel a filmezéssel. A Forza Italia oldalán a politikával is próbálkozott a legutóbbi választások idején, de ezen az egy területen nem kísérte siker a tevékenységét. Az élet színészként kárpótolta az idős, betegeskedő művészt: utolsó filmjeinek egyikében, az Oscar-díjas Ermanno Olmi rendezésében készült A paravánok mögött dalolvában nyújtott alakításáért a legjobb mellékszereplő kategóriájában jelölték az olasz filmkritikusok díjára.

  131218_budspencer4

  A CsakADanitÉrdekli történetek sorában Bud Spencer élete különleges helyet foglal el. Szerkesztőnk, Laci ugyanis idén novemberben a Római Filmfesztiválon találkozott a színészlegendával. Laci szerencsére modern gyerek, így okostelefonjával azonnal el is tudott sütni pár fényképet:

  131218_budspencer1

  131218_budspencer2

  Bár a nagy izgalomtól Laci keze kicsit beleremegett a kattintgatásba, a jellegzetes monstrum alkatból még így is kristálytisztán kivehető, hogy bizony tényleg Bud Spencerrel volt dolga. Már csak Terence Hillbe kell belefutnia!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Nyit a Dürer Öböl a Lupán

  Bulvár
  jún. 5., péntek

  Ma nyit a Lupa Drive-in Autósmozi

  Bulvár
  jún. 4., csütörtök

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon