MENÜ
 • Csak az ember érzi a zenét

  Csöppet sem olyan természetes a zene ajándéka...

  Rengeteg tudományos vita volt már a zene és az ütemek érzékeléséről, most pedig kiderült, hogy úgy néz ki nem sok faj örülhet eme adottságnak.

  Egy kutatás során ugyanis kiderült, hogy közeli rokonaink, a rhesusmajmok egyáltalán nem képesek arra, hogy érzékeljenek bármilyen ütemet. A kutatást az Amszterdami Egyetem és a Mexikói Nemzeti Autonomous Egyetem készítette, eredményeiket pedig a Plos One című tudományos lapban publikálták.

  A kutatók szerint a rhesusmajmok nem érzékelik az ütemeket, habár némi zenehallásuk van, hiszen különböző ritmusok csoportját képesek voltak felismerni. Ez igazolta azt elméletet, miszerint az ember az egyetlen olyan lény, mely képes érzékelni az ütemet. A zenekutatás és zenetörténelem biológiai alapjai így új úton haladhatnak.

  Eddig csak az volt biztos, hogy a zene érzékelése az embereknél nem tanulásból ered, hanem teljes egészében ösztönszerű. Ezért érzékeljük a zenét már gyerekkorunkban is és ezért követjük könnyedén a tempó sűrű változásánál is.
  A rhesusmajmoknál ugyanúgy az agyat stimulálták, mint azoknál a kísérleteknél, melyeknél azt vizsgálták, hogy az újszülöttek is képesek-e érzékelni az ütemeket. Míg a babáknál ez nem ütközött akadályba, a rhesusmajmok felnőttpéldáinál nem volt hatással semmilyen zene se.
  Így a zene csak a miénk!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon