MENÜ
 • Ciprus: Európa keblén egy szelet Ázsia

  Ciprus a világ egyik legkülönlegesebb helye. Szinte minden elérhető, amire vágyhat egy nyaraló: gyönyörű part, ragyogó napsütés, gazdag kultúra és kiváló kirándulási lehetőségek.

  Ciprus a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete, Törökországtól körülbelül 70 kilométerre a Földközi-tenger keleti részén terül el. A szigeten a Ciprusi Köztársaság fekszik, aminek 37 százaléka 1974 óta török megszállás alatt van. Az előbb említett okok miatt a két nemzet igencsak haragban áll egymással, nem ajánlott semmilyen formában Törökországot szóba hozni egy helyivel való párbeszéd során. 

  Aki szereti a klasszikus görög nyaralóhelyeket, annak Ciprus maga lesz az álom. A legnépszerűbb célpontok Paphos, Limaszol, Agia Napa és a Trodos-hegység falvai.

  Nicosia az ország fővárosa, mind a mai napig ketté van osztva és útlevél szükséges a határon való átkeléshez. A város leglenyűgözőbb része az óváros, melyet egy 16. századi velencei fal vesz körül, ezen kívül különböző múzeumokat is megtekinthetnek az érdeklődők. A városban mecsetek és régi törökfürdők is találhatóak, ezek közül a Selimiye mecset és a Büyük Hamam fürdő a legkáprázatosabb.

  Paphos az egyik legkedveltebb nyaralóhely a turisták körében. Gyönyörű homokos partszakaszait helyenkét sziklás részek szakítják meg. Remek kikapcsolódást nyújt akár családok számára is, a Paphos Aquariumba felnőtteknek és gyerekeknek is egyaránt érdemes ellátogatni, hogy a tenger élővilágát közelebbről is megismerhessék.

  Agia Napa – vagy Aya Napa – a fiataloknak kedvez leginkább. Partszakasza lenyűgöző, éttermek és szórakozóhelyek követik egymást végtelenül. A közelében található Aqua Word is számtalan csúszdával és élménymedencével. Az igazi világjárók még egy pár órás hajóúttal, akár Tel Avivban vagy Libanonban is eltudnak tölteni egy délutánt. 

  Limaszol hatalmas kikötőjéről híres, ugyanis itt kötnek ki az óriási tengerjáró hajók. Ismert kikötőjén túl partszakaszainak sincs oka szégyenre. A város rengetek kulturális fesztiválnak ad otthont, az időszakos rendezvényeken túl a helyi várat is érdemes meglátogatni, kiállítások és egy állandó tárlat várja az érdeklődőket. Óvárosa rengeteg tavernának és kávézónak ad helyet, kiemelkedően sok lehetőség van ajándékok vásárlására is.

  Larnaca áraival próbálja csalogatni a vendégeket. Az alacsony ár ellenére a választékban nincs hiány, a nemzetközi gyorsétteremláncoktól a helyi tavernákig minden fellelhető a városban. Tengerpartja ciprusi viszonylatban nem kiemelkedő, azonban így is páratlan élményt tud nyújtani, homokos partszakaszai tiszták és barátságosak.

  Trodos-hegység felejthetetlen élményt nyújt az odalátogatóknak. Népszerű hely sízők, hegymászók és túrázók körében egyaránt, azonban 15. századbeli festményekkel díszített kolostorainak köszönhetően, a kultúra iránt érdeklődőknek is bőven akad majd látnivaló. A hegyi falvakban mindezek mellett egyre inkább virágzik a falusi turizmus, így a helyi őslakosok kultúrájába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

  Lélegzetelállító partszakaszai, gasztronómiai sokszínűsége és domborzati változatossága miatt Ciprus, a Földközi-tenger ékszerdobozaként, minden esetben remek választásnak bizonyul.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon