MENÜ
 • Bolygókutató távcsövön dolgoznak

  A cél a környező naprendszerek bolygóinak feltérképezése.

  Téged is hatalmába kerít olykor az érzés, hogy már nagyon közel vagyunk egy idegen civilizációval való találkozáshoz? Ezt a pillanatot számos amatőr csillagász mellett a világ legnagyobb koponyái is igyekeznek közelebb hozni. Ennek egyik programja volt a SETI, jelenleg is dolgozik rajta a NASA, valamint a folyamatosan fejlődő Európai Űrügynökség. Utóbbi most egy külön a bolygók felkutatására specializálódó távcsövön dolgozik. A neve PLATO.

  140220_plato

  Az űrteleszkóp első nagy bejelentéseire egy kicsit sajnos azonban még várni kell, ugyanis körülbelül tíz év múlva állhat csak Föld körüli pályára. Az Európai Unió által finanszírozott Űrügynökség következő misszióját nemcsak a tudományos program kiválósága, hanem egy sor egyéb tényező alapján választották ki. Ide tartozik a technikai készültségi fok, a várható költség, a megvalósíthatóság, a bevonható tudományos közösség mérete, támogatása is – érdemes megemlíteni, hogy a távcső tervezésében magyar tudósok is részt vettek.

  Az új dizájn egyedülállóan nagy látómezőt fog biztosítani. Erre szükség is lesz, hiszen a küldetés fő feladata a fényes csillagok körüli fedési exobolygók megtalálása, ehhez pedig nagy égterületeket kell átvizsgálni. A hat évre tervezett névleges működés alatt a PLATO az égboltot felét fogja letapogatni, a megfigyelési stratégia két terület 2-3 évre tervezett hosszú megfigyeléséből, és további néhány terület 2-5 hónapig tartó rövidebb megfigyelési szakaszaiból áll majd.

  Forrás: sci.esa.int/plato

  Kép forrása: sci.esa.int/plato

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon