MENÜ
 • Biztosra vehető a dinoszauruszok kihalásának oka

  A kihalás pontos dátumával már tudhatjuk, mekkora szerepet játszott az a bizonyos aszteroida.

  A Berkeley Geochronology Központ, a Kaliforniai Egyetem, továbbá több holland és brit egyetem közös munkával számította ki, hogy pontosan mikor is halhattak ki a dinoszauruszok, valószínűleg végleg bebizonyítva, hogy egy aszteroida miatt haltak ki az ősi állatok.

  A kutatók szerint 66 millió éve haltak ki az óriási állatok az egész Földön, pont annyi ideje, mint az óriási pusztítást végző aszteroid becsapódása. Az eredmények szerint még ha nem is a természeti katasztrófa tehet teljes egészében a dinoszauruszok tömeges kihalásáról, az biztosra tehető, hogy az tette rá a pontot az i-re és a becsapódás után már nem volt visszaút.

  “A becsapódás most már biztosan az utolsó esemény volt, mely miatt az állatok kihaltak” – nyilatkozta Paul Renne, az egyik vezető – “Kimutattuk, hogy az események [a kihalás és a becsapódás, a szerk.] szinkronikusak, vagyis az aszteroida biztosan hatalmas szerepet játszott a kataszrófában, de persze nem ez volt az egyetlen tényező.”

  A hihetetlen pontossággal megállapított dátum – miszerint a becsapódás 66.038.000 évvel ezelőtt volt – végre tisztázta a vitát, hogy az aszteroida a dinoszauruszok korában, vagy kihalásuk után nem sokkal csapódott-e be a Földbe.

  Kép: Don Davis

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon