MENÜ
 • Biztonságosabb lesz a külföldi diákutaztatás

  A busztragédia tanulságai is szóba kerültek az idei Busexpo-n

  Az idén 5 éves Busexpo-n Dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár elmondta, milyen jogszabályi változtatásokat tervez a kormány a veronai buszbaleset kapcsán. A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) által szervezett legnagyobb hazai buszos szakkiállításon ezen túl újonnan debütáló autóbusz modelleket, modern biztonságtechnikai megoldásokat és innovációk széles palettáját mutatták be az érdeklődőknek. Megtekinthető volt a BKV által újonnan megvásárolt, Ikarus 630-as retrocsoda, de népszerű volt a háromtengelyes, prémium kategóriás turistabusz is, amit Keszthelyi Vivien (16) női gyorsasági autóversenyző a helyszínen próbált ki.

  A NiT Hungary által szervezett legnagyobb hazai autóbuszos szakkiállításon, 5000 négyzetméteren 47 kiállító mutatta be 30 autóbuszát és legújabb fejlesztéseit. Az autóbuszos személyszállítás és a kapcsolódó szolgáltatások bemutatói között szerepeltek a Credo, Ford, Isuzu, Kartsan, MAN, Mercedes, Modulo, Setra, Temsa, VDL Bova, Scania, Volvo legújabb városi és távolsági típusai, valamint a török Karsan és a Temsa típusok forgalmazója is.

  A rangos hazai expóval egy időben zajló XXIII. Országos Személyszállítási Szakmai Konferencián Palkovics László államtitkár „A veronai buszbaleset tanulságai – mit tehet, mit tegyen a kormány?” címmel tartott előadást. Az oktatási államtitkár elmondta, annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő még egy ilyen baleset, a kormány jogszabály-változtatásokat vezet be, amelynek igényét az iskolai buszos kirándulásokról szóló online kérdőíves felmérés eredménye is megerősítette.  Jövő héten kerülhet az Országgyűlés elé a törvénymódosítási javaslat, amelyben többek között pontosan definiálnák az iskolai kirándulás fogalmát, rendeznék a biztosítási viszonyokat és kontrollálnák a járművezetők alkalmasságát.

  Meg kell nézni alaposan a buszok műszaki alkalmasságát is, amihez persze pénz kell. A kormányzat szándéka, hogy folyamatosan újítsuk a buszparkot és egy iskolai kirándulás alkalmával olyan buszt használjanak az iskolák, amit Magyarországon gyártottak. Az biztos, hogy ez többe kerül majd, így nő a kirándulás költsége is, de megéri, annak érdekében, hogy ilyen balesetek ne történjenek” – mondta el Dr. Palkovics László.

  Az ágazat legjelentősebb szakembereit összehívó konferencia, valamint a legnagyobb hazai és külföldi buszgyártók, illetve beszállítóipar kiállítása hatalmas sikerrel és látogatói rekorddal zárult. A nagyszabású buszos rendezvényről a főszervező elismerő szavakkal nyilatkozott.

  Végérvényesen kijelenthetjük, hogy mára a Busexpo egyértelműen a magyarországi autóbuszos alágazat szakmai napjává vált.  Idén minden eddiginél több kiállító és látogató volt jelen, de nagy örömünkre szolgált az is, hogy a vásárban egyre több olyan környezetbarát járművet állítanak ki, ami a jövőben magyar utasokat szállít majd, ennek támogatásában a kormány is elkötelezett.  Külön fontos megemlíteni, hogy információkhoz juthattak a konferencia külön szekciójában azok az érdeklődők, akik a diákutaztatásssal kapcsolatban állnak, ők a mai napon az  ezzel kapcsolatos kormányzati terveket is meghallgathatták” –  nyilatkozta  Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

  A rendezvény kiállítóterén számos különlegesség várta a résztvevőket. A BKV által nemrégiben vásárolt, 60-as években gyártott IK630 Cabrio retrobusz igazi kuriózumként szolgált a közönség számára, de nagy érdeklődés övezte a Magyarországon elsőként látható Neoplán Tourliner háromtengelyes változatát is. Utóbbit az Audi Sport Racing Academy egyetlen magyar és legfiatalabb tagja, Keszthelyi Vivien női gyorsasági autóversenyző tesztelte a helyszínen.

  Az idén a német Audi TT-kupában is szereplő tizenhat éves tehetség mellett az expón egy másik híresség is feltűnt. Talmácsi Gábor világbajnok gyorsaságimotor-versenyző is kint járt az eseményen és ezúttal a Volvo 9900 háromtengelyes turistabuszát vezette a tanpályán. A fényűző, fejedelmi kényelmet biztosító autóbuszra az érdeklődök is felszállhattak.

  Az 5. jubileumát ünneplő buszos szakkiállítás nagy sikerére való tekintettel a szervezők már most hozzáláttak a jövő évi kiállítás szervezéséhez, és  egy igazi kuriózumban gondolkodnak a következő Busexpo sztárvendége kapcsán.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon