MENÜ
 • Bemutatjuk a világ legcsendesebb szobáját

  Nyugodt, csendes helyet keresel, ahol senki nem zavar és akár a gondolataidban is elmerülhetsz?

  Akkor irány az amerikai Minnesota! Ebben az államban található ugyanis az Orfield Laboratórium süketszobája, amely a Guiness Rekordok Könyve szerint is a világ legcsöndesebb terme.

  Az átlagosan csendesnek gondolt szobák zajszintje 30 decibel körüli. A világ egyik legcsendesebb helyiségében azonban ez az érték mindössze -9 dB. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy semmit sem hallunk, csak a saját testünkből érkező hangokat: a szívverés, a gyomorműködés, a nyelés, sőt a belső fül apró neszeinek szokatlanul felerősödő hangszintje, illetve a totális csend igazából a sötétséggel párosítva nyomasztó. A leghosszabb idő, amit valaki ilyen körülmények között el tudott tölteni a kamrában negyvenöt perc volt.

  Mire is használják pontosan, azon kívül, hogy lehet mutogatni? A speciális csendszobában használati tárgyak, például telefonokba szerelt LED-es kijelzők, autóműszerfalakba szánt kapcsolók zajszintjét tesztelik. A nem igazán halk áruiról ismert Harley-Davidson, a Cessna és a Black&Decker is bevizsgálta már a laborban a termékeit. Az Orfield laborban az itt végzett egyéb hangtechnikai kísérletek miatt nemcsak szupercsendes, de kifejezetten hangok felerősítésére kitalált helyiség is van, ahol a 90 méter távolságban elmondott szavakat úgy hallani, mintha a beszélő mindössze 90 centire állna a hallgatótól.

  Forrás: Huffingtonpost

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon