MENÜ
 • Bárki felhasználhatja a képeinket

  Töltöttél már fel fotókat Facebookra, Instagramra vagy a Flickr-re? Az Egyesült Királyságban élsz? Ha mindkettőre igen a válasz, akkor mostantól bármelyik reklámcég felhasználhatja a képeidet.

  Egy új törvény értelmében szinte bárki fényképeit felhasználhatják ingyen a reklámcégek, adta hírül a The Register.

  Tavaly év végén nagy felháborodást keltett, hogy az Instagram a felhasználási feltételeinek megváltoztatásával lehetőséget teremtett volna arra, hogy a feltöltött fotókat kiárusítsa reklámcégeknek a készítőjük tudta nélkül. Végül a Facebook tulajdonában lévő szolgáltatás meghátrált a kirobbanó elégedetlenség láttán.

  Ezért is meglepő, hogy a brit törvényhozás mindenféle különösebb felháborodás nélkül beiktatott egy olyan törvényt, melynek értelmében az árva fotók közkinccsé váltak. Vagyis a szabályozás értelmében akár üzleti célból is fel lehet használni bármilyen képet, melyet a tulajdonosa nem regisztrálta be magántulajdonként a PLUS névre hallgató szerzői jogvédelmi szolgáltatásban.

  A legszebb az egészben az, hogy a reklámcégek elméletileg mások Facebookon megosztott családi fotóit is lenyúlhatják, és ugyanúgy továbbértékesíthetik, mintha a saját tulajdonuk volna, miközben a készítőjük nevét megemlíteniük sem kötelességük. Jogdíjról nem is beszélve.

  Ez lenne a szép új jövő?

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon