MENÜ
 • Azerbajdzsánba is tőlünk viszik a gyümölcsfa-csemetéket

  Az MKSZN 10 hektáros bemutató ültetvényt alakít ki Baku környékén

  Főként alma-, de meggy-, és cseresznye csemetét is telepítenek márciusban az azerbajdzsáni földbe. Erről állapodott meg az azeri állami delegáció a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Kft-vel (MKSZN) annak érdi telephelyén, az Elvira majorban. A Dél-Kaukázusi országba a keleti nyitás jegyében egy 10 hektáros fajtabemutató kertet terveznek kialakítani, ahol a gazdák élőben is megtekinthetik a magyar gyümölcsfajtákat. A projekt sikeres megvalósításával a régióban akár több ezer hektáros telepítésekre is sor kerülhet.

  Mintegy 2600 kilométert utazott az azeri állami delegáció azért, hogy megtekinthesse a magyar agráripart. A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) FÁK igazgatóságának meghívására az Azerbajdzsánból érkezett állami társaság a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Kft. (MKSZN) kísérleti ültetvényére, az érdi Elvira majorba is ellátogatott, ugyanis telepítéseihez magyar technológiát szeretne alkalmazni.

  Magyarország keleti piacnyitó politikájával összhangban fél éven belül már a második kereskedelmi együttműködés született meg. Tavaly augusztusban az állami tulajdonú MKSZN az MNKH-val szorosan együttműködve a Tatár Köztársasággal kötött hosszútávú megállapodást. Akkor magyar fajtájú burgonya, bogyós gyümölcsök oltványainak, vetőgumóinak exportjára írtak alá szerződést, továbbá egy közös faiskola megszervezésére is vállalkoztak.

  A magyar szaporítóanyag és tudás nagyon kelendő: A tatárok után most az azeriek is igényt tartanak rá. Az MKSZN az Azeri Állami Gyümölcs- és Zöldségbeszerző Részvénytársasággal egy 10 hektáros fajtabemutató kertet alakít ki Baku közelében. Az ültetvény létrehozásának célja, hogy a hektáronként különböző gyümölcsösben a helyi termelők élőben láthassák és rendelhessék meg a magyar facsemetéket.

  A jól működő tatár projekt mintájára az azeri küldöttség szeretne egy hasonló együttműködést kialakítani cégünkkel. Ennek első lépése, hogy egy fajtabemutató kertet hozunk létre Azerbajdzsánban. Bár az azeri fél gyorsabb ütemű együttműködést szorgalmaz, de a természethez és a meglévő kapacitásokhoz alkalmazkodnunk kell” – mondta el Kasztovszky Zoltán, az MKSZN ügyvezető igazgatója.

  Fel kell térképeznünk a helyi sajátságokat és azoknak megfelelően fogjuk megtenni a faj és fajta javaslatunkat. Elsősorban magyar fajtákat szeretnénk kipróbálni amelyek szaporítóanyagát Magyarországon állítjuk elő az első néhány évben. Ezért a következő lépéseket az itthoni szaporító bázis fejlesztése után tudjuk csak meglépni és közben tekintettel kell lennünk a már megkötött egyezményekre” – tette hozzá.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon