MENÜ
 • Az űrre is ráfér a nagytakarítás

  De van egy csavar a történetben...

  Nagyon klassz és izgalmas dolog, hogy az emberiség az elmúlt évtizedek során meghódította a körülöttünk lévő űrt. Közben azonban úgy viselkedett, mint egy rossz gyerek, aki mindenhol szemetet hagy maga után. Csak ezúttal nincs ott mögöttünk egy édesanya, aki összetakarítson utánunk.

  Pedig a Föld körül keringő szemét, a működésképtelen műholdak komoly fenyegetést jelentenek a mostani és jövőbeli küldetéseknek. Csak a közeli űrben számítások szerint legalább 17 ezer olyan tárgy kering, amely megfelel az űrszemét definíciójának. A már nem működő technikai eszközök mellett java része maximum kávésbögre méretű limlom.

  140225_űrszemét

  Bár ártatlanul hangzik, az ilyen apróságok is millió dollár értékű károkat képesek okozni. Az alacsony Föld körüli pályán a tárgyak 7 kilométer/másodperces sebességgel haladnak. Ilyen sebesség mellett egy apró, alig egy milliméteres törmelék is akkora pusztítást végez, mintha egy 250 kilogrammos test 60 kilométer/órás sebességgel csapódna be.

  Az Európai Űrügynökség most szeretné magára vállalni a takarító édesanya szerepét, a nagy fellelkesülésbe azonban hiba csúszott: nem tudják hogyan kezdjenek neki. Úgyhogy elsőre igazi európai módszert választottak: konferenciát szerveznek a témában. Itt összeszedik, milyen javaslatok vannak az űrszemét összeszedésére, megsemmisítésére. Az első lépés a szemét kategorizálása lesz, ezek után dolgozzák ki az összeszedésükhöz szükséges módszereket.

  Forrás: ibtimes.com

  Kép forrása: ibtimes.com

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon