MENÜ
 • Az UNESCO listáján a kalocsai

  Mostantól az UNESCO élőhagyományok listáját képezi a kalocsai pingálás, népviselet és néptánc. De mit is lehet tudni kultúránk büszkeségéről?

  A kalocsai pingálás a XIX. századból ered, a katolikusok használták otthonaikban. Ekkor még csak egy vékony sávot díszítettek a jólismert virágok, melyeket az akkori bútorok faragott mintázatai ihlették. Az első kalocsai mintákat éppen ezért bútorokon kell keresni, később lettek díszítőelemei fazekaknak, majd terítőknek, ruháknak és függönyöknek. Ma a kalocsai mintákról legtöbbször a hímzés juthat eszünkbe, pedig festett motívumként is fontos helye van kultúránkban.

  A kalocsai minták nem csak gyönyörű, jellegzetes formáikról híresek, de a színekről is, mely már csak azért is lehet furcsa, mert először a mintázatok egyáltalán nem voltak tarkák. A XX. század első harmadától viszont már előkerültek a színek is, melyeknek már neve is elbűvölő: császsárga, barátszín, hunokzöld, borszín, vadgalamkék, lángszín.

  A hímzésekhez használt színeknek természetesen üzenete is van – az ilyen díszítéssel készült ruhadarabok együtt sötétülnek viselőjükkel. A legtarkábbak a menyecskeruhákon találhatók, míg az idősebb generációk már kevesebb színeket használnak, a kék-zöld-lila trió használata pedig már a félgyász jele.

  A legjellemzőbb motívum a rózsa, melyből ugyancsak több fajta van: ilyen a tetejes rózsa, a csillagos rózsa, szíves rózsa vagy koronás rózsa.

  Manapság a kalocsai minta az egész világban elterjedőben van. Egyre több divattervező használja fel, de Lewis Hamilton is hordott már kalocsai mintás versenyruhát.

  Forrás: Szeretlek Magyarország!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon