MENÜ
 • Az öt legmakacsabb tévhit a kínaiakkal kapcsolatban

  De hová lesznek a kínai halottak?

  Magyarországon él a térség legnagyobb kínai kolóniája, mintegy 20 ezer férfi, nő és gyerek. Első képviselőik már közel harminc éve érkeztek, mikor Magyarország egyedüliként Európában vízummentességet adott Kínának. Az ideérkezők többsége végül nálunk találta meg a boldogulást, és nem ment tovább Európa más országaiba, vagy a hőn áhított Amerikába. Egy rendkívül összetartó kis közösséget alkottak elsősorban Budapest tízedik kerületében, Kőbányán.

  kina

  Talán ez az összetartás az, ami táptalajt biztosított számos közkeletű tévedésnek az itt élő kínaiakkal szemben, de nézzük mik is ezek:

  1. Nincsenek kínai sírok Magyarországon – Régóta tartja magát az a pletyka, hogy azért ne lennének kínaiak a magyar temetőkben, mert amint meghalnak rokonaik, barátaik eltüntetik őket, hogy irataikkal mások jöhessenek az országba. Bár valóban kevés kínai nyugszik hazánkban, de ennek sokkal prózaibb oka van. A magyarországi kínai kolónia még fiatalnak mondható, mintegy harminc éve fiatal embereként érkeztek meg az országba, így többségük még nem is nyugdíjas korú. Azok, akik komolyabb betegséget kapnak el, általában visszamennek Kínába, hogy otthon gyógyíttassák magukat, illetve, ha ez már nem lehetséges otthon halhassanak meg.

  2. A kíniak kóbor kutyát főznek az ételbe – Szintén sokat hallani, hogy a kínai éttermek mellett nincsenek kóbor állatok, mert azokat a személyzet begyűjti, és abból készül a később felszolgált ebéd. Kínában egyes területeken valóban esznek kutyát. Ezek a kutyák azonban nem eltaszított, az utcán kóborló ebek, hanem kifejezetten erre a célra nemesített és tenyésztett példányok, melyekhez nem is könnyű hozzájutni, így ezek fogyasztása Kínában sem elterjedt szokás. Magyarországon pedig egyenesen hallatlan, hiszen az itt élő kínaiak alkalmazkodnak a magyar szokásokhoz, törvényekhez.

  3. Minden kínai kung fu harcos – A kung-fu nem elsősorban önvédelemre szolgál, sokkal inkább egyfajta spirituális átlényegülést takar. Elég a filmekből is ismert Shaolin szerzetesek harcművészetére gondolnunk, hogy rájöjjünk, sokkal több ez egyszerű csihi-puhinál. Peking utcáin nem nagyon lehet látni kung-fuzó kínaiakat, ahogy egyébként Budapesten is viszonylag ritka a lóháton közlekedő üzletember, vagy éppen családanya, pedig köztudott „tény”, hogy mi magyarok lovas nemzet vagyunk.

  4. A kínai áru egyet jelent a gagyival – Ha kimegyünk a Kőbányai úti kínai piacra valóban nagyon olcsó árukat találhatunk, ugyanakkor ezek minősége nem feltétlenül rosszabb a legmárkásabb termékeknél sem. Nem is csoda, hiszen sokszor ezek is Kínában készülnek. Ha például egy pillantást vetünk új számítástechnikai kütyünk alsó oldalára, könnyen szembesülhetünk a „Made in China” felirattal, de a legjobb divattervezők is szívesen dolgoztatnak Kínában, az olcsó, ámde megbízható, jó teherbírású munkaerőnek hála.

  5. A kínai orvosok kuruzslók – A hagyományos kínai orvoslás több mint ötezer éves múltra tekint vissza, az orvostudomány egyik legrégebbi ága. Ami talán a legszembetűnőbb különbség a nyugati orvosláshoz képest az a kínai gyógyítás vallási-filozófiai háttere. Talán éppen ebből kulturális különbségből ered az európaiak idegenkedése az orvoslásnak ettől az ágától, ugyanakkor fontos tudni, hogy a világ számtalan egyetemén – így például Magyarországon is – tanítják a kínai medicinát akár kiegészítő, akár önálló szakon.

  Ennek a hazánkban is élő közösségnek az életébe enged bepillantást a Spektrum csatorna szombatonként vetített „Kicsi ország, kicsi Kína” című sorozata, mely még több hasonló tévhitet oszlat el, vagy egyes esetekben éppen igazol hiedelmeket.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon