MENÜ
 • Az önző emberek boldogabbak

  Legalábbis, amíg nem éreznek bűntudatot. - állítja egy új tanulmány.

  Habár legtöbbünket kedvességre, önzetlenségre tanítottak, úgy tűnik, mégis akkor vagyunk legboldogabbak, amikor a saját érdekeinket tartjuk szem előtt. Habár a feltevés kiegészül azzal a nyilvánvaló zárójellel, hogy ez csak abban az esetben érvényes, ha közben nem érzünk bűntudatot. Ez a bűntudat pedig eléggé gyakori, mivel az emberek nagy részét arra tanítják, hogy osszák meg másokkal, amijük van. Ennek elmulasztása éppen ezért bűntudatot okoz.

  A tanulmány alapját egy pszichológus-kutató, Jonathan Berman kísérlete adta, aki a Pennsylvania Egyetemen tesztelte, mikor érzik magukat a legjobban az emberek. 216 diák kapott fejenként három dollárt, egy részük megtarthatta, más részüknek az UNICEF számlájára kellett befizetnie, míg voltak olyanok is, akik dönthettek a két lehetőség közül. Az utólagos eredményekből kiderült, messze azok érezték legjobban magukat, akik megtarthatták a pénzt, akiknek adományozni kellett, semlegesen álltak a kérdéshez, akik dönthettek a pénz sorsáról, jártak a legrosszabbul, hiszen a bűntudat és a boldogság között kellett dönteniük.

  Az egyedüli ok, ami miatt nem tartották meg a pénzt azok, akik önként döntöttek az adományozás mellett, elmondásuk szerint az volt, hogy féltek a bűntudattól, mely az önzőségük miatt később rájuk telepedett volna. Meglepő módon tehát nem az adományozás tette boldoggá őket, hanem az, hogy nem voltak önzőek. Más kérdés, hogy nevezhető-e reprezentatívnak a kutatás és hogy a való életben tényleg csupán ez motiválja-e az embereket jócselekedetükben.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon