MENÜ
 • Az idei Mikulás

  Reméljük mindenki valamilyen édességet, vagy kis meglepetést talált ma reggel a csizmájában. Nem meglepő december 6-án senki számára ez a fajta ajándék, hiszen az éjjel itt járt a Mikulás, aki a jó és rossz gyerekeket mindenféle földi jóval látta el. De ki is ő valójában? Tesszük fel magunknak a kérdést minden évben.

  Mindenki egy öreg, piros ruhás, nagy szakállú, kicsit elhízott, kedves arcú fickót képzel el. A hátán óriási puttonyt cipel, csillogó szánján pedig a világ összes gyermekének jutó ajándékmennyiség van. Rénszarvasok húzzák járművét, hiszen egészen az északi sarkról érkezik, és egy éjszaka alatt mindenkit meglátogat. De hisz van egy egész éve minden alkalommal felkészülni. Tudni ki jó és rossz gyerek, ki mit érdemel.

  Ám ezek ellenére sok kétség merül fel bennünk. Vajon hogyan képes minderre? Honnan származik? Mit csinál egész évben? Miért így néz ki? És miért segít? Magyarországon a történet egészen krisztusi időkig nyúlik vissza. Amikor is élt egy püspök, a római provinciába fekvő Myra városában. Ő volt Miklós püspök. A később szentté avatott férfi legendájából indult ki a ma is élő hagyomány. A szent története szerint, élt városában egy nagyon szegény férfi, kinek három lánya volt. De hozomány híján egyik lányát sem tudta férjhez adni. Szerénységük miatt alamizsnát nem fogadtak el, így Szent Miklós éjjelente, egy-egy pénzzel teli zsákot dobott be az ablakukon.

  A legenda szerint, ezt három éven át tette ugyanazon a napon, ám egy alkalommal az ablak zárva volt a nagy hideg miatt, így a kéményen át dobta be ajándékát, ami az éppen teregető leány harisnyájába esett bele. A nép később „Noel Baba”-nak, azaz „Ajándékozó Apának” nevezte el.

  Csak a 19. század elején forrotta ki magát a történet, amikor a decemberi 6-i egyházi ünnepek és Szent Miklós híres legendái alapján, a Mikulás az ablakokba helyezett kiscsizmákba rakta ajándékát. Korábban a népi hagyományokban a Mikulás, ijesztő alakokkal járta az éjszakát, akik mind az ördög barátai voltak.

  Faluhelyen az 1800-as években így házról-házra jártak a fiatalok, rémisztő maszkokban, hogy karácsony ideje előtt, minden házból elűzzék a gonosz szellemeket. Ám az ijesztgetésnek pár évtizeddel később véget vetettek, mert az a Mikulás, koromsötét álarcot hordott, lánccal csörömpölt, és egyszerre jutalmazott és büntetett. Így a gyerekek kevésbe hangolódtak rá a karácsony tiszta ünnepére.

  Így változott a történet Magyarországon, egy pirospozsgás, kedves férfira, aki mindenkit megajándékoz, a rosszakat pedig csak egy virgáccsal óvva inti, hogy a következő évben jobbak legyenek. Külföldön persze kissé máshogy szerepel a történet, de a Mikulás jelleme, kinézete nálunk szerepelt először jelenlegi formájában, így a kedves öreg úr szerepét is mi találtuk ki.

  Angolszász területeken karácsony éjjelén jön a Santa Claus, és egy éjszaka alatt az egész Földet bejárva ajándékoz. Németországban a Nikolaus szintén december 6-án jár, de ide egy „Karácsonyi ember” elnevezésű lény is érkezik karácsony éjjelén, aki hasonló a
  Télapóhoz.

  A modernkori történetek szerint azonban a Mikulásnak már kész gyára van, eredetét Lappföldről származtatják. Segítői már nem gonosz krampuszok, hanem édes kis manók. Házas ember, aki egész évben csak azt lesi, hogy azon az egy napon, mivel fog téged
  megajándékozni.

  A köré épülő mesék, filmek, sztorik évről-évre bűbájosabbak, csillogóbbak, hihetőbbek így éjjelente ki ne lesné meg még idősebb fejjel is, hogy hátha egyszer találkozik vele.

  Kosláb Eszter

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon