MENÜ
  • Az eper ezer arca

    Az eper újabb jótékony hatását fedezték fel

    Beköszöntött a tavasz, itt a jó idő, ami nem csak abból látszik, hogy a karom rákvörösre égett a napon, hanem a piacokon megjelentek a friss idénygyümölcsök is. Az eper szinte egyet jelent a tavasz ízével, ilyenkor a tél folyamán tartalékait vesztett szervezet erőt merít a piros vitaminforrásból.

    Az epret 14. századtól fogyasztják, de pályafutását nem gyümölcsként és ínyencségként, hanem gyógyszerként kezdte, majd később dísznövény státuszt is betöltött. Napi 10 dkg eper elfogyasztása fedezi az ember vitaminszükségletét, alacsony energiatartalmú, csupán 30 kalória 100 grammonként, víztartalma pedig magas, 90%. C-vitamintartalma a narancsét és citromét is veri, valamint megállítja a vírusok fejlődését. Levele vízhajtó és tisztító gyógynövényteaként fogyasztható.

    Epres kutatás

    Epres témát választottam mára, mivel az amerikai kutatók újabb eredményekre bukkantak kedvenc gyümölcsünkkel kapcsolatban. Eddis is tudtuk, hogy mennyire jótékony hatással van a szervezetünkre, de erről picit később. A Harvard Egyetem munkatársai az epret és egyéb bogyós gyümölcsöket vizsgálták és arra az eredményre jutottak, hogy késleltethetik az időskorban megjelenő szellemi leépülést.

    Elsősorban az eper és az áfonya volt a kutatás középpontjában, a titok pedig a bennük lévő flavonoidokban keresendő. Ha rendszeresen fogyaszt ilyeneket, akár több évvel is késleltetheti az időskorban jelentkező szellemi öregedést. A flavonoidok antioxidáns hatásúak és a káros környezeti hatásokkal veszik fel a harcot.

    A kutatócsoport 122 ezer ember életmódját és szellemi hanyatlását vizsgálták, a kezdeti szakaszban 30 és 55 év körüli nők adatait tekintették át 35 évre visszamennőleg. A résztvevők átlagéletkora 74 volt, testtömeg-indexük 26-os átlaggal meghaladta egy kicsit a normál értéket. a nők kérdőívek segítségével négyévenként beszámoltak étrendjükről és a 70 év felettiek a kognitív funciók vizsgálata alá is estek.

    Az eredmény nem meglepő, az eper újabb jótékony hatását bizonyították, fogyasztása – az áfonyával együtt – akár két és fél évvel is meghosszabbíthatja a szellemi frissességet. Erre valószínűleg rá lehet még erősíteni a rendszeres mozgással és a viszonylag stresszmentes életmóddal.

    Egy jó éve bizonyították azt is, hogy az eper és a málna rendszeres fogyasztói a bennük lévőn antocianinoknak köszönhetően csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

    A magas vérnyomásban szenvedőknek kifejezetten ajánlják az előbb említett kutatási eredménnyel bizonyítva, valamint segíthet a köszvényes és ízületi problémáktól szenvedőknek is. Látványnak sem utolsó, de nem csak az pörget fel, hanem serkenti a vérkeringést, fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Csökkenti a szívbetegségek, kötőszöveti gyulladások, agy-érelmeszesedés és rák kialakulásának esélyeit. A benne található anyagok fiatalítják a bőrt, de megvédenek a káros napsugaraktól is. De akkor is jól járunk vele, ha már megtörtént a baj, rákvörösre pirultunk, hűsíti a bőrt napozás után.

    Koktél, pakolás és egyebek

    Bár nagyon finom nyersen beleharapni egy szem eperbe, legtöbbször valamilyen formában feldolgozva használjuk. Készíthetünk belőle turmixot, arcpakolást, de nagyon jó koktél alapanyagként is szolgálhat.

    Vaníliás eperturmix
    Ha unjuk az epret magában – vagy véletlenül elszámoltuk magukat, kaptunk a szomszédtól vagy csak sok termett otthon – készíthetünk belőle finom és tápláló turmixot. 15 dkg epret mosás után tegyünk bele turmixgépbe, öntsünk hozzá egy kevés cukrot, egy kis vaníliáscukrot és 3 dl tejet. Kínáljuk meg rendesen a turmixgéppel, akkor a legjobb, ha alig van benne darabka, legfeljebb a magok.

    Fiatalító arcpakolás
    Néhány szem epret préseljünk át finom lyukúó teaszűrőn, körülbelül másfél teáskanálnyira lesz szükségünk belőle. Keverjünk habosra két kávéskanál vajat és adjuk hozzá az eperlevet. 10 percig hagyjuk állni, majd mossuk le hideg vízzel és jól öblítsük le az arcunkat.

    Fogfehérítés eperrel
    Nem utolsó az, ami az eper mellett szól, hogy kitűnő fogfehérítő. Villával egyszerűen törjünk össze néhány szem epret és hetente egyszer fogkefével dörzsöljük át a fogainkat.

    Strawberry Colada
    Ismerősen csenghet a koktél neve, hasonló ugyanis, mint a híres Pina Colada, csak itt nem ananász, hanem eper az alap. Hasonlóan is készül. Egy shakerre és némi tört jégre van szükségünk. 4 cl fehér rum az alkohol benne, 2 cl kókusszirup, 3 cl eperszirup és 9 cl ananászlé kerül még bele, majd rázzuk jól össze. Díszítésként koktélcseresznye és starfruit illik hozzá.

    Az eper nem ússza meg, akárhogyan is, de mindig ott végzi, ahová kerülnie kell, kíméletlenül megesszük. Hogy előtte megkínozzuk azzal, hogy péppé zúzzuk, vagy egyszerűen csak leharapjuk a csücskét, az rajtunk áll, de egy biztos, az új kutatási eredményeket figyelembe véve, érdemes minél többet fogyasztani a tavasz ízéből. Apropó! Egy kis gyümölcstorta eperrel?

    Malik Erika

    Nyereményjáték

    Bulvár

    A Plázson még tart a nyár

    Bulvár
    Sze. 2., szerda

    Lupa Duma – Costes vacsorával

    Bulvár
    aug. 10., hétfő

    Televízió

    A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

    Televízió
    okt. 8., kedd

    Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

    Televízió
    jún. 29., szombat

    Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

    Televízió
    Sze. 13., csütörtök

    Ajánló

    Új világsztárt jelentett be az EFOTT

    STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

    A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon