MENÜ
 • Az egzotikum színes ízei

  A legmeghatározóbb ázsiai fűszerek, melyek elengedhetetlen hozzávalói az igazi ázsiai wok vacsorának.

  Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor bemegyünk egy thai vagy indiai étterembe és különös, erőteljes illatok csapják meg az orrunkat, indítják be az ízlelőbimbóinkat. Az első találkozás az ázsiai konyha speciális, egyedülálló ízeivel és illataival a legtöbb ember életében meghatározó szerepet tölt be. Vagy egy életre elhatárolódunk, vagy épp örök szerelembe esünk az egzotikum konyhai megtestesítőivel.

  A NetPincér, online ételrendelő oldal összegyűjtötte a legmeghatározóbb ázsiai fűszereket, melyek elengedhetetlen hozzávalói az igazi ázsiai wok vacsorának.

  Kurkuma, az aranysárga csodaszer

  Kurkuma

  Manapság talán az egyik legismertebb ázsiai fűszer, a sárgagyömbérként is elhíresült kurkuma.  Az Indiából származó növényt – amit őshazájában italként is fogyasztanak, sőt hajpakolásra is használnak – egész könnyű felismerni, hiszen ha vacsoránk élénksárga színben pompázik és kesernyésen csípős, 99 %, hogy a szakács kurkumát használt.  A kurkuma az egyik fő eleme a Worcester-szósznak és a curry fűszernek is, magában pedig elsősorban húsok, levesek, zöldséges ételek, szószok fűszerezésénél számíthatunk pikáns aromájának jótékony hatására.  A fűszernövény egészségre gyakorolt hatásai is kiemelendőek, ugyanis segíti a vesék működését, hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez, illetve az ajurvédikus gyógyászat szerint gyulladáscsökkentő hatással is bír.

  Kumin, Dél-India üzenete

  Kumin

  A pirított római kömény illata a legmeghatározóbb ismertetőjegye a dél-indiai és a sri lankai konyhának. A római kömény, más néven kumin, India déli részének egyik legtipikusabb és a középkori Európa egyik leggyakrabban használt fűszere volt. Jellemzően kenyér, leves, illetve desszertek ízesítésére alkalmazták, manapság pedig a mexikói és indiai ételek kedvelői kerülhetnek vele közelebbi kapcsolatba a hüvelyesek, húsok, rizses étkek fogyasztása során.  A fűszer nemcsak különleges aromájáról híres, hanem egészségre gyakorolt jótékony hatásairól is. Magas vastartalma, emésztésserkentő, élénkítő és antibakteriális hatása aktívan támogatja az immunrendszert. Aki igazán felfokozott ízhatásra vágyik, pirítva és őrölve is fogyaszthatja.

  Koriander, a kínai petrezselyem

  Koriander

  A koriander elsősorban a közel-keleti konyha kedvelt fűszere, mely külsőre ugyan nagyban hasonlít a petrezselyemre, érdemes nem összetéveszteni, mert ízét tekintve merőben más, így jóval aromásabb végeredményt kaphatunk. Érdekessége, hogy a növény minden része ehető, ezért különböző kultúrák más-más módon használják ízesítésre. A thai konyhában a gyökerét és a termését, Ázsiában, Kínában és Mexikóban pedig inkább a levelét hasznosítják. Levesekhez, sültekhez, salátákhoz, pácokhoz, mártásokhoz, sőt a bátrabbak sütemény és sör ízesítésére is alkalmazhatják. Jótékony hatása a koriandernek sem elhanyagolható, elősegíti az emésztést, megszünteti a felfúvódást.

  Wok, a könnyű ételek edénye

  Wok

  Ha Ázsia, akkor a wok sem maradhat ki. A szó egyik jelentése maga az edény, másik pedig az étel fajtájára utal. Az i.e. 200-ból származó főzőalkalmatosságot a mai napig gyakran használják Indiában, Nepálban és Tibetben. Európában főként azért szeretik a háziasszonyok, mert a wokban az ételek kevés olajjal, rövid idő alatt elkészülnek, így viszonylag gyorsan jutunk magas vitamintartalmú, rostban gazdag ételekhez.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon