MENÜ
 • Az afrikai sziklák miatt egyenesedett fel az ember?

  Egy új elmélet szerint az ember azért emelkedett két lábra, mert álló testtartásban sokkal könnyebb volt járkálni a meredek afrikai sziklákon.

  Az angliai Yorki Egyetemhez fűződik az új eképzelés. Isabelle Winder régész és csapata a járás anatómiáját és az emberfajtákat körülvevő környezetet tanulmányozta.

  Kutatásaink kimutatták, hogy a kétlábúság a terepre való reagálásként alakulhatott ki, nem pedig a növényzetnek az éghajlattal összefüggő változásai miatt” – magyarázták a szakemberek az Antiquity című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

  Winder azt állítja, hogy mintegy hatmillió évvel ezelőtt az emberféléket vonzották Kelet- és Dél-Afrika hegyes részei és sziklás hasadékai, mert bőséges menedéket és nagyobb zsákmányszerzési lehetőségeket kínáltak, mint a szavanna sík területei. Márpedig ez a dimbes-dombos vidék négy lábon nehezen járható, sokkal előnyösebb két vagy három végtagon egyensúlyozni.

  Úgy véljük, ezt történt. Végül őseink lábára nehezedett a súlyuk legnagyobb része, ami által fontossá vált az álló testhelyzet” – tette hozzá.

  Ráadásul a változatos terep a kognitív képességek javulásához is hozzájárult, mint például a térbeli orientáció és kommunikációs képességek. ami megmagyarázná az emberi agy és az olyan szociális funkciók szüntelen evolúcióját, mint az együttműködés és a csapatmunka.

  A régésznő szerint az új elmélet “magyarázatot ad az emberfélék evolúciójának valamennyi fontos folyamatára, és meggyőzőbb forgatókönyvet vázol fel, mint a hagyományos elméletek“.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon