MENÜ
 • Atlantiszi fémet találtak egy elsüllyedt hajón

  Legendás ötvözetet rejtett az ősi roncs.

  Amikor a mítikus Atlantisz elsüllyedt az óceánban, a legenda szerint az összes orikalkum vele veszett. A rejtélyes orikalkum állítólag csak második volt az arany után az értékét tekintve. Most azonban egy búvárrégészekből álló csapat ráakadt 39 tömbnyi orikalkumra akadtak egy 2600 éve elsüllyedt roncson Szicília partjainál, jelentette a Discovery News. Az i.e. 6. századból származó hajó valószínűleg Görögországból vagy valahonnan Kis-Ázsiából indult a Dél-Szicíliában található Gela felé, de viharba keveredett és a parttól 300 méterre elsüllyedt.

  atlantis

  “Soha nem találtunk még ehhez foghatót,” nyilatkozta Sebastiano Tusa, a szicíliai kikötői hatóság munkatársa. “Az orikalkumot csak az ókori szövegekből ismerjük, a fémötvözetet pedig csupán díszítéseken láthattuk.” Platón Kritiász című műve szerint a fémet csak Atlantiszon bányászták, azért, hogy Poszeidón templomának belsejét borítsák vele.

  A legtöbb tudós ma már egyetért abban, hogy az orikalkum egy sárgaréz-szerű anyag, és az arany, a cink, a réz és a bronz valamiféle ötvözetéről lehet szó. Kutatók röntgensugaras vizsgálatokkal megállapították, hogy a hajóroncsban talált 39 tömb 75-80 százalékban rézből, 15-20 százalékban cinkből és kevés nikkelből, illetve vasból áll – magyarázta a Discovery.

  Tusa csapata még dolgozik a teljes hajóroncs feltárásán, ami további titkokat rejthet magában, illetve választ adhat kérdésekre.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon